Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1198026

  1. Sebep - Harcamanın nereye yapıldığı bilinmek isteniyorsa bu tür bilgiye torba bütçede ulaşmak mümkündür. / Sonuç - Harcamanın nereye yapıldığının bilinmesiyle kötüye kullanım ya da yolsuzlukların önüne geçilir.
  2. Sebep - Yapılan harcamaların etkilerinin neler olduğu konusunda da bilgi edinilmesi zordur. / Sonuç - Kullanılan ödenekler nedeniyle katlanılan maliyetlerin, sonuçta ne tür faydalar ortaya çıkardığı anlaşılamamaktadır.
  3. Sebep - Bütçelerin ayrıntılarının bu bütçeleme tekniğinde görülmemesi, bürokrasinin takdir yetkisini kısıtlar. / Sonuç - Böylece takdir yetkisinin kötüye kullanımına izin verilmez.
  4. Sebep - Hizmet veya bakanlık önceliklerinin belirlenerek farklı programları bu önceliğe göre sıralamak, torba bütçe sisteminde imkânsızdır. / Sonuç - Halkın, hükümetlerin icraatları hakkında yorum yapması engellenmektedir.

Torba bütçeleme tekniğine ilişkin yukarıdaki sebep-sonuç ilişkilerinden hangileri doğrudur?


I-II

II-III

I-IV

II-IV

III-IV


Yanıt Açıklaması:
  • Sebep - Harcamanın nereye yapıldığı bilinmek isteniyorsa bu tür bilgiye torba bütçede ulaşmak zordur / Sonuç - Harcamanın nereye yapıldığının bilinmemesi hâlinde, kötüye kullanım ya da yolsuzlukların ortaya çıkması kolaylaşmaktadır.
  • Sebep - Bütçelerin ayrıntılarının bu bütçeleme tekniğinde görülmemesi, bürokrasiye çok geniş takdir yetkisi vermektedir. / Sonuç - Bu takdir yetkisinin iyi veya kötü kullanımı söz konusu olabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum