Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1250501

Program ve politika analizlerinde ortaya çıkabilecek sorunlar arasında aşağıdakilerden hangisi bu sorunlar içinde yer almaz?


Programların birden çok amaca hizmet etmesi.

Alternatiflerin incelenmesinde etkilerinin birden çok nedeni olabileceği.

Fayda ve maliyetlerin tanımlanmasında yaşanan sorunlar.

Kamusal programların faydalarının belirlenmesinde yaşanan sorunlar. 

Alternatif maliyetlerin hesabının yapılamaması.


Yanıt Açıklaması:
  • Politika analizlerinde, kamu kesimine özgü ortaya çıkan temel sorunlardan biri, programların birden çok amaca hizmet etmesi ve bunların analizlere dâhil edile memesidir.
  • İkinci bir sorun, nedensel ilişkilerdir. Alternatiflerin incelenmesinde belirli etkilerin birden çok nedeni olabileceği göz ardı edilmemelidir.
  • Üçüncü bir sorun fayda ve maliyetlerin tanımlanmasında yaşanmaktadır. Genellikle devlet muhasebe sistemleri kuruluşlar bazında kayıt tuttukları için, programlar düzeyinde maliyet hesaplamaları yapılamamaktadır.
  • Dördüncü olarak kamusal programların faydalarının belirlenmesinde de oldukça önemli sorunlar yaşanmaktadır. Çünkü birçok kamusal hizmetin
    faydaları ölçülemez niteliktedir.
  • Program ve politika analizlerinde karşılaşılabilecek bir başka sorun, kamusal programların gelir veya refah dağılımına etkileriyle ilgilidir. Zaman zaman bu tür etkiler oldukça önemli olmaktadır.
  • Özellikle fayda maliyet ve maliyet etkenlik tekniklerinde ortaya çıkan bir sorun, kaynakların özel sektörden kamu sektörüne geçmesinin alternatif maliyetiyle ilgilidir. Kamu projelerinden getiriler (sosyal faydalar), proje için gerekli kaynağın özel sektörde bırakılması hâlindeki getirisinden yüksek ise anlamlıdır. Bu alternatif maliyetin hesaplanmasında da güçlükler çıkmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum