Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1237239

Aşağıdakilerden hangisi  Kamu iktisadi teşebbüsleri sisteminin genel ekonomi deki yeri ve genişliğine bağlı olarak ortaya çıkan olumlu durumlardandır?


KİT’lerde gereğinden fazla eleman çalışmakta olduğu ve bunların birçoğunun üretime katkılarının sıfıra yakın olduğu iddia edilmektedir.

KİT’lerin teknolojilerinin eski kalması ve günün rekabet şartlarına ayak uyduramaması

KİK’lerin kamusal yanının ağır basması nedeniyle fiyatlama politikasının sosyal amaca yönelik belirlenmesi gerektiği ancak bu durum da ortaya çıkabilecek zararların devlet bütçesinden karşılanması gerektiği

Sosyal devlet ilkeleri doğrultusunda, bu teşebbüslerin fiyatlama politikasında öncelikli amacın sosyal fayda olması gerektiği , böylelikle ortaya çıkan zararın devletçe karşılanması gereği

Devlet, kamu iktisadi  teşebbüslerini  kullanarak üretim faktörleri piyasasın da, özellikle de emek piyasasında ücretleri düzenleyici bir işlev görür.


Yanıt Açıklaması:

Kamu iktisadi teşebbüsleri sisteminin genel ekonomi deki yeri ve genişliğine bağlı olarak devlet bazı olanaklara sahip olabilmektedir. Buna göre;

  • Devlet, kamu iktisadi  teşebbüslerini  kullanarak üretim faktörleri piyasasın da, özellikle de emek piyasasında ücretleri düzenleyici bir işlev görür.
  • Devlet, kamu iktisadi  teşebbüsleri      sistemi içinde, mal piyasasında, özellikle de tüketici mal piyasaları için üretilen nihai mal piyasasında Fiyatları düzenleme ve denetim altında tutma işlevi görebilir.
  • Devlet, kamu     iktisadi  teşebbüslerinden           elde       ettiği kazançla sosyal devlet politikalarını daha iyi uygulama olanağına kavuşabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum