Devre Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1351174

Şekildeki devrede t<0 süresince kapalı olan anahtar, t=0 anında açıldıgına göre t?0 için iL(t) ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?


2e-100t A

2e-200t A

2e-400t A

4e-200t A

4e-400t A


Yanıt Açıklaması:

t<0 nında bu devrede yukarıdaki şekildeki durum söz konusu olmaktadır. Bobin kısa devre gibi davranmakta olup 3 ?'luk ve 6 ?'luk dirençler birbirine paralel ve bu dirençlerin eşdeğer direnci 2 ?'luk ve 4 ?'luk dirençlere seri bağlıdır. Buna göre 3 ?'luk direncin üzerinden geçen akım aynı zamanda bobinin üzerinden geçmektedir. Devrede eş değer direnç olmaktadır. Devrede ana koldan geçen akım (2 ?'luk ve 4 ?'luk dirençlerin  üstünden) A olmaktadır. Bobin üzerinden geçen akım ise ana koldan geçen akımın 3 ?'luk ve 6 ?'luk dirençlerin direnç değeri ile ters orantılı olarak paylaşılmasıyla bulunur ve değeri  A'dir. Bobin üzerinden geçen akımın ani değişim göstermediği bilindiğine göre  olmaktadır. Anahtar açıldıktan sonra devre aşağıdaki şekildeki gibi olmaktadır.

Anahtar t = 0 anında açıldığında devre yukarıdaki gibi olup, seri bağlı 3 ?'luk ve 6 ?'luk dirençler ve L = 45 mH'lik bobinden oluşmaktadır. Bu devrenin zaman sabiti  msn olmaktadır. Böylelikle IL(t) akımının zamana göre ifadesi  A olmaktadır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum