Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #977481

İnternet üzerinden erişilebilen her türlü web sayfası ve sitesi bir yayındır ve bu yayıncılık sürecinde farklı iletişim modelleri kullanılır. Forumlar, tartışma grupları ve sosyal medya uygulamaları aşağıdaki modellerden hangisine örnektir? 


Bir Noktadan Bir Noktaya

Bir Noktadan Bir Gruba

Bir Noktadan Çok Kullanıcılı Servis Sağlayıcısına

Çok Kullanıcılı Servis Sağlayıcı

Sınırlı Kullanıcılı Servis Sağlayıcı


Yanıt Açıklaması:

İnternet üzerinden erişilebilen her türlü web sayfası ve sitesi bir yayındır ve bu yayıncılık sürecinde aşağıdaki iletişim modelleri kullanılır:

a. Bir Noktadan Bir Noktaya (Point to Point): İki kullanıcı arasındaki tek yönlü iletişim sürecini anlatır. Bu iletişim biçimi eş zamanlı değildir. Tek yönlü olmasının nedeni eş zamanlı olmamasıdır. Ancak sürecin geribildirim kanalı açıktır. Göndericinin mesajının alıcı tarafından alınıp alınmadığı okunup okunmadığı sunucular arasındaki iletişim ile kullanıcıya bildirilir. Alıcı dilediği anda gönderici rolüne geçerek iletişim sürecini tersine çevirebilir. E-posta bu iletişim modelinin uygulandığı alandır.

b. Bir Noktadan Bir Gruba (Point to Multipoint): Bu iletişim modelinde de tek y.nlü bir iletişim süreci söz konusudur. Kaynak tektir ancak alıcı sayısı birden çoktur ve alıcı tarafından belirlenmiş kişilerdir. Bu iletişim biçiminde eş zamanlı değildir. Tek bir kullanıcının belirlenmiş bir kullanıcı grubuna mesaj gönderebilmesi durumudur. E-postalar, forumlar ve tartışma grupları ve sosyal medya uygulamaları bu modele örnektir.

c. Bir Noktadan Çok Kullanıcılı Servis Sağlayıcısına (Point to Server Broadcast): Bir kullanıcının servis sağlayıcıya gönderdiği bir mesajın servis sağlayıcı tarafından diğer kullanıcılar için ulaşılabilir hale getirilmesidir. Neredeyse gerçek zamanlı bir yanıtlama ile IRC iletişimi yardımıyla haberleri yayılmaktadır. Servis sağlayıcıya gelen mesajlar düzenli olarak bir bir yayınlanmaktadır.

d. Bir Noktadan Sınırlı Kullanıcılı Servis Sağlayıcıya (Point to Server Narrowcast): Bir kullanıcıdan servis sağlayıcısına giden mesajların, servis sağlayıcısı tarafından bu mesajı görme izni olan kullanıcılar için ulaşılabilir hale getirilmesidir. Buradaki kullanıcılar kendilerini şifre ve kullanıcı adları ile tanımlarlar.

e. Çok Kullanıcılı Servis Sağlayıcı (Server Broadcast): İnternet tabanlı iletişim sürecinde mesajın kaynağı yalnızca kullanıcı değildir. Kaynağın ticari bir kurum, bir kamu kuruluşu ya da servis sağlayıcı olması durumunda söz konusudur. Bu tür yapılanların hedef kitlesi büyük ama sınırları belirsizdir. İletmek istedikleri mesaj kadar hizmet sunma amaçları da vardır ve kullanıcıdan gelen talepleri de dikkate alırlar. Bu nedenle internet üzerinden kurulacak iletişimde sunucu adı verilen çok sayıda kullanıcının erişimine izin veren cihazlar kullanılır. Sunucular aracılığıyla sunulan bilgiler isteyen herkesin kullanımına açıktır. Enformasyon bir kullanıcı ya da servis sağlayıcı tarafından sunulmuş olabilir. Bir web sayfası buna örnektir.

f. Sınırlı Kullanıcılı Servis Sağlayıcı (Server Narrowcast): Bir servis sağlayıcının sınırlı sayıda kullanıcı izni olan kişi ya da kurumlara hizmet vermesi durumudur. Üyelik ya da yetkilendirme isteyen eylemler bu başlığın altında yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum