Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #979042

İnternet aracılığıyla kurulan iletişimin geleneksel medyada olduğu gibi doğrusal olmayıp, internet kullanıcısının seçme şansına sahip olması yeni medyanın etkileşimliliğine dair hangi noktaya işaret etmektedir? 


Kullanıcının Çabası

İzlerkitlenin Yanıtlanması

Seçeneklerin Karmaşıklığı

Enformasyon Eklemenin Kolaylığı

Bireylerarası İletişimin Kolaylığı


Yanıt Açıklaması:

Seçeneklerin Karmaşıklığı: İnternet aracılığıyla kurulan iletişim geleneksel medyada olduğu gibi doğrusal değildir. Başka bir ifade ile internet kullanıcısı seçme şansına sahiptir. Seçme şansı pek çok içerik arasından istediğini seçmekle sınırlı değildir, kullanıcı bu hakkına ek olarak seçtiği içeriğin ilgilendiği bölümünü seçme hakkına sahiptir. Site tasarımcıları internet kullanıcılarına hiper bağlar aracılığıyla site içinde gezebilmesi için daha fazla şans yaratırlar. Başka bir ifadeyle internet kullanıcısı sitenin neresi ile ilgileniyorsa oraya doğrudan ulaşma şansına sahiptir. Bir televizyon izleyicisi gibi ilgilendiği şeye ulaşmak için programdaki her şeyi izlemek zorunda değildir.

Heeter’e göre bir kullanıcıya ne kadar çok seçenek sunulursa etkileşim o kadar artar. Bu nedenle internet sitelerinin tasarımı geleneksel medya ürünlerinin tasarımından farklıdır. Seçenekler sınıflandırılarak gruplanır. Her grup eğer gereksinim duyulursa kendi içinde de sınıflandırılabilir. Bir aile ağacını andıran bu gruplandırma kullanıcıya sunulacak olan içeriğin ve seçeneklerin çeşitlenmesini ve bir düzen içinde sunulmasına olanak sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki seçeneklerin çeşitlendirilmesi kadar belirli bir düzen içinde olması kullanıcının site içinde gezerken kaybolmasını engelleyecek aradığını bulmasını sağlayacaktır (Heeter, 1989).

Yorumlar
  • 0 Yorum