Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #1366311

“Yoksullar enformasyon ve iletişim teknolojilerine erişimde, zenginlere göre daha dezavantajlı. Bu durum ise zenginle yoksul arasındaki sosyo-ekonomik eşitsizliği, adaletsizliği daha da artırıyor, artıracak. Dolayısıyla, örneğin eğitimde fırsat eşitliği için, düşük gelirli ailelerin çocukları zengin çocuklarının gerisinde kalmasın diye, devlet okullarında teknolojiye yatırım yapılması gerekiyor”.

 

Yukarıdaki metinde yeni medya ortamının sivil toplum örgütleri ve diğer toplumsal hareketler açısından olumsuzluklarına ilişkin hangi özelliği vurgulanmaktadır?


Dijital uçurum

Dijital tekelleşme

Dijital gözetim

Dijital denetim

Dijital ayrım


Yanıt Açıklaması:

Soruda, verilen metnin yeni medyanın hangi olumsuz özelliğini açıkladığı sorulmaktadır.   Sosyal medya ve demokrasi ilişkisini değerlendiren ikinci yaklaşım bu konuya ilişkin daha karamsar bir bakış açısı sergilemekte ve bu yeni mecranın değişim getirmeyeceğini iddia eden görüşlerden oluşmaktadır. Yeni medya ortamının sivil toplum örgütleri ve diğer toplumsal hareketler açısından olumsuz özellikleri; tecimselleşme ve tekelleşme olgusu, dijital uçurum olgusu, elektronik gözetim ve dijital denetim ile kolektif eylemin zayıflaması olgusudur. Sorunun yanıtlanmasında kitap dışından verilen metnin hangi özelliği ifade ettiği tahmin edilmelidir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum