Dil Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #665539

Dil felsefesinin temellerini atan Frege ve Russell'ın betimlemeci gönderim kuramındaki ortak görüşü aşağıdakilerden hangisidir? 


Özel ad bir tümce içinde kullanıldığında her durumda tekil bir betimleme ile o tümcenin anlamına katkı sağlamalıdır.

Özel bir ad tümce içinde kullanıldığında her durumda birden fazla betimleme içermeli ve tümceyi zenginleştirmelidir.

Tümce içindeki bir terimin anlamı ile göndergesi aynı şeydir, birbirlerinden ayrı olarak ele alınmamalıdır. 

Tümce içinde kullanılan özel adlar dışındaki işaret zamirleri gibi terimler tümce içinde herhangi bir şeyi betimlememelidir.

Bir özel adın ya da dilsel terimin tümce içinde kullanımındaki bağlama göre betimlediği anlam değişikliği kabul edilmemelidir.


Yanıt Açıklaması:

Dil Felsefesinin bir alan olarak kurulmasında öncülük etmiş olan Frege ve Russell'ın aralarında keskin farklar olsa da iki kuramın birleştikleri çok önemli bir konu vardır. Bu konu; Bir şeyi düşünebilmek, o şeyi zihnimizde temsil etmek ve dil yoluyla o şeyden söz edebilmektir. Dil yoluyla dış dünyanın bir nesnesinden söz edebilmemiz için iki kurama göre de öncelikle o nesnenin betimlemesini yapmamız gerekmektedir. Dolayısıyla; özel adlara yönelik Frege’nin görüşünü Russell da
aynen kabul etmektedir. Russell’a göre de “olağan” bir özel adın her durumda bir betimsel içeriği olmalıdır ve bu içerik her durumda tekil ya da Russell’ın deyimiyle “belirli” bir betimleme ile dile getirilebilmelidir. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum