Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #592774

Aşağıdakilerden hangisi dinin işlevlerinden biridir?


İnanılması gereken doğruları açıklamaz; Allah’la ilişki kurmanın yol ve yöntemlerini, kurallarını verir.

Hayat, ölüm, kader, acı, mutluluk..gibi temel varoluşsal sorunlarla ilgili açıklamalar yapmadığı için insana bu tür bir bilinci kazandırmaktan yoksundur.

Din, varoluşu ve gerçekliği yorumlama kısmına karışmaz. Böylece bireyin hayatını serbest bırakır.

İnsana sınırlarını ve görevlerini bildirerek, vicdanında büyük bir sorumluluk duygusu uyandırır. Nasıl yaşanması gerektiğine dair bir hayat rehberi sunarak insanı aydınlatır, belirsizlikten kurtarır.

Kişinin kendi öz karakteri, duygu ve gönül dünyasında yer tutmaz; arzu ve ihtiyaçları, korku ve ümitleri, eksikliği ve sınırları ile ilgilenmez. 


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak bakıldığında dinin birey ve topluma yönelik birçok etki ve işlevinden söz etmek mümkündür:
1. İnanılması gereken doğruları açıklar; Allah’la ilişki kurmanın yol ve yöntemlerini, kurallarını verir.
2. Hayat, ölüm, kader, acı, mutluluk..gibi temel varoluşsal sorunlarla ilgili açıklamalarıyla insana bütüncü bir dünya görüşü kazandırır.
3. Din, varoluşu ve gerçekliği yorumlayarak kimliğin bir tanımı vasıtasıyla insanı bu bütünlüğün içerisine yerleştirir. Böylece bireyin hayatını
anlamlı kılar; anlam arayışına bir cevap oluşturur.
4. İnsana sınırlarını ve görevlerini bildirerek, vicdanında büyük bir sorumluluk duygusu uyandırır. Nasıl yaşanması gerektiğine dair bir hayat rehberi sunarak insanı aydınlatır, belirsizlikten kurtarır.
5. Kişinin kendi öz karakteri, duygu ve gönül dünyasında yer tutar; arzu ve ihtiyaçları, korku ve ümitleri, eksikliği ve sınırları ile ilgilenir. Değer ve anlamın en üst ilkesi olarak kişide köklü değişimlere ve gelişmelere yol açar.

Yorumlar
  • 0 Yorum