Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1113586

Dua sırasında uyulması gereken dinlerce belirlenmiş  bazı durumlar vardır. Örneğin, ellerin havaya kaldırılması gibi bu gibi durumların gerçekleşmesi dua güdülerinden hangisini ifade etmektedir?


Bir çaresizliğin  giderilmesi

Allah’ın nimetlerine şükrün ifadesi

Günahların bağışlanması

Allah’ın yüceliğine duyulan hayranlığın vurgulanması

Duanın şekli ve kabulü


Yanıt Açıklaması:

Duanın Şekli ve Kabulü : Dua sırasında uyulması gereken dinlerce belirlenmiş şekiller vardır. Örneğin,ellerin havaya kaldırılması gibi. Yine nasıl dua yapılacağına dair önceden hazırlanmış dua sözleri de olabilmektedir. Ayrıca birey bir aracı ile (bir şahıs, bir sembol veya put gibi) dileğini Allah’a iletmekte ya da doğrudan doğruya Allah’tan taleplerde bulunmaktadır.

Allah’ın Yüceliğine Duyulan Hayranlığın Vurgulanması : Bazı insanlar belirgin bir ihtiyacı olmadan, Allah’ın Yüceliğine duyduğu hayranlığı belirtmek, sevgisini, saygısını, güvenini arz etmek ve Allah’ın razı olduğu bir kul olabilmek için dua ederler.

Günahlarının Bağışlanması: Allah’ın isteklerine, emir ve yasaklarına uygun davranışlarda bulunamadığı, hatalarının, günahlarının olduğu bilinciyle birey, Allah’ın kendisini bağışlaması için O’na dua eder, yalvarır.

Allah’ın Nimetlerine Şükrün İfadesi: Allah’a karşı duyulan sevgi, saygı ve bağlılığın, O’nun nimetlerine şükrün ifadesi olarak dualar yapılmaktadır.

Bir Çaresizliğin, Mahrumiyetin, Sıkıntının Giderilmesi: İçinde bulunduğu çaresizliği ve mahrumiyeti gidermek için Allah’tan yardım talebinde bulunmak duanın önemli bir güdüsüdür. Dua ile çaresizlik ve sıkıntı arasında çok yakın bir ilişki vardır

Yorumlar
  • 0 Yorum