Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #557885

Psikolojik düşüncedeki Tanrı kavramı ile Tanrı tasavvuru arasında ayırım aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


Tanrı kavramı, bilişsel veya teolojik Tanrı anlayışına göndermede bulunurken; Tanrı tasavvuru, bireyin Tanrı’yı duygusal olarak tecrübe etmesidir.

Tanrı tasavvuru, bilişsel veya teolojik Tanrı anlayışına göndermede bulunurken; Tanrı kavramı, bireyin Tanrı’yı duygusal olarak tecrübe etmesidir.

Tanrı tasavvuru, teologların düşüncelerine dayanır, varlığı veya yokluğu metafiziksel muhakeme yoluyla tartışılır. Tanrı kavramında ise, insanın duygusal olarak kabullendiği bir tasarım söz konusudur.

Tanrı tasavvurunun, Tanrı kelimesine dair entelektüel içeriği yansıttığını; Tanrı kavramının ise, duygusal tepkilerle yakından ilişkili bireysel tecrübelere işaret ettiğini ifade edilebilir.

Tanrı tasavvuru, Tanrı kavramının oluşumunda çeşitli roller oynar.


Yanıt Açıklaması:

Psikolojik düşüncede, Tanrı kavramı (god concept) ile Tanrı tasavvuru (god image: god representation) arasında ayırım yapma yönünde güçlü bir eğilim bulunduğu görülmektedir. Tanrı kavramı, bilişsel veya teolojik Tanrı anlayışına göndermede bulunurken; Tanrı tasavvuru, bireyin Tanrı’yı duygusal olarak tecrübe etmesidir. Diğer şıklarda yer alan ifadelerde ise tam tersi durum söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum