Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #589155

Bazı din psikologları (Cole ve Hall) dinin ergenlik döneminde en az üç ihtiyacın karşılanmasında özellikle faydalı olduğuna işaret etmiştir. Sözü edilen ihtiyaçlar, aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde verilmiştir?


günahkarlık duygusunun hafifletilmesi- sosyal yaşam- güvenlik

güvenli yaşam- günahkarlık duygusunun artması- ait olma

günahkarlık duygusununun hafifletilmesi- güvenlik- hayat felsefesi

günahkarlık duygusununun hafifletilmesi- kendini gerçekleştirme- iletişim

sosyal gruplara dahil olma- bireysel ihtiyaçlar- insanlardan uzaklaşma


Yanıt Açıklaması:

Ergenin hayatında din, hayatın çatışma halindeki istek ve ihtiyaçlarıyla ilgilenme girişimindeki genel başa çıkma örüntüsünün bir parçası olara  anlaşılabilir. Bazı din psikologları (Cole ve Hall) dinin ergenlik döneminde en az üç ihtiyacın karşılanmasında özellikle faydalı olduğuna işaret etmiştir.

1. Günahkârlık duygusunun hafifletilmesi ve ahlak. Dua, itiraf ve din adamlarıyla konuşma sayesinde gençler, affedilme, gerginliğin azalması
duygularını hissederler ve daha iyi bir uyum geliştirirler.
2. Güvenlik. Dinî inanç ve pratikler, gençlerin bunlar sayesinde ölümün bile (bu inanç ölüm korkusunu da azaltmaktadır) üstesinden gelen dışşal
büyük bir güçe bağlandıkları hissi verdiğinden, güvenlik hissi üretebilirler. Bunun gibi gencin kendini (dini) bir gruba ait hissetmesi ve grup tarafından kabul edilmesi de güvenlik hissi uyandırır.
3. Hayat felsefesi. Ergen, dini sayesinde hayat değerlerindeki öncelikler, yanlışlıklar ve doğruluklar gibi konularda bir yönlenme kazanır. Ergenlik hayatının diğer yüzleri de dine ilave olarak bu başa çıkma mekanizmalarının içindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum