Din Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #388593

Habermas’ın kamusal alan anlayışına göre aşağıda yer alan ilkelerden hangisi yanlıştır?


Kamusal alan, içeriği ve sınırları kesin olarak çizilen bir alan değildir.

 

Kamusal alan, o toplumda yaşayan ve siyasal, kültürel, toplumsal tüm karar surecilerinden etkilenen insanların, aslında kendileri ile ilgili olan tüm meselelerde tartışmalara katılarak bir söylem üretmeleridir.

 

Kamusal alandaki diyalog, tartışma ve üretilen söylemler, bir süreklilik kazanarak kamusal alanın sürekliliğini sağlamaktadır.

 

Kamusal alan anlayışında demokratik katılım süreçleri devrede değildir.

 

Çağdaş¸ toplumların demokratikleştirilmesi, özerk kamu alanlarının çoğalması ve genişlemesine hizmet etmektedir.

 


Yanıt Açıklaması:

Habermas, kamusal alanın içeriği ve sınırları kesin olarak çizilen bir alan olarak tanımlamaz. Ona göre, kamusal alan, o toplumda yaşayan ve siyasal, kültürel, toplumsal tüm karar süreçlerinden etkilenen insanların, aslında kendileri ile ilgili olan tüm meselelerde tartışmalara katılarak bir söylem üretmeleridir. Bunun anlamı; karar süreçlerine bir şekilde etkide bulunmalarıdır. Bu bağlamda söylemsel kamu alanı, sürekli bir tartışma ve diyalogla içeriklenen bir alan olma hüviyetine bürünecektir. Habermas, burada aslında demokratik katılım süreçlerini de devreye sokan bir anlayıştadır. Bu diyalog, tartışma ve üretilen söylemler, bir süreklilik kazanarak aslında kamusal alanın sürekliliğini sağlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum