Diplomasi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1217777

Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında yürütülen diplomasinin temel özelliklerinden biri değildir?


B.M. üyelerinin yüz doksanı aşması, uluslararası kuruluşların sayısının artması ve diplomatik gündemin çeşitlenmesi nedeniyle bütün ülkelerin dışişleri servisleri büyük ölçüde genişlemiştir. 

Savaş sonundan başlayarak ülkelerin büyük çoğunluğunun Batı ve Doğu Bloku diye ikiye bölünmesi ve Blok liderleri ABD ve Sovyetler Birliği’nin blok dışı ülkeleri kendi yanlarına çekme çabaları diplomasiyi derinden etkilemiştir.

Siyasi liderlerin daha önce mevcut olan kişisel diplomasi uygulama eğilimlerinin artarak sürdürmesi, bu arada özel jetlerin açtığı olanakların ürünü olan “mekik diplomasisi” dahil uluslararası müzakerelerde doğrudan temas yönteminin yaygınlaşmıştır.

Devlet ve hükûmet başkanları arasındaki zirve toplantılarının düzenli hâle gelmiştir.

Mukim temsilciliklerin ve profesyonel diplomatların hareket ve yetki alanını önemli ölçüde artmıştır. 


Yanıt Açıklaması:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında diplomasiye biri kalıcı olmak üzere, diğeri 1990’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar süren iki gelişme damgasını vurdu: Çok taraflı kuruluş ve ilişkilerin hızla çoğalması ile Soğuk Savaş’ın dünyayı iki kampa bölmesi.İkinci Dünya Savaşı sonrası diplomasisine damgasını vuran iki gelişmeden daha söz edilebilir. Bunlardan birincisi, siyasi liderlerin daha önce de mevcut olan kişisel diplomasi uygulama eğilimlerinin artarak sürmesi, bu arada özel jetlerin açtığı olanakların ürünü olan “mekik diplomasisi” dahil uluslararası müzakerelerde doğrudan temas yönteminin yaygınlaşmasıdır. İkincisi de devlet ve hükûmet başkanları arasındaki zirve toplantılarının düzenli hâle gelmesidir. Sözkonusu eğilimler de doğal olarak mukim temsilciliklerin ve profesyonel diplomatların hareket ve yetki alanını önemli ölçüde daraltmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum