Diplomasi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1258006

Diplomatik süreçteki en önemli değişiklik iç ve dış politikaların birbiriyle kaynaş­masının artmasıdır. Aşağıdakilerden hangisi bunun nedenleri arasında yer almaz?


Ekonomilerin küreselleşmesi

Sınır aşan muamelelerin artması

Evvelce iç sorun sayılan konuların uluslararası düzeye intikali

Diplomatik faa­liyetin niteliğini değiştirerek daha ziyade ‘iç’ sayılan politikalar ve sorunlara da muhatap hâle gelmesi

Uluslararası hukukun gelişmesi ve uluslararası yargı kurumlarının çoğalması nedeniyle ulusal yargı kavramının yıpranması


Yanıt Açıklaması:

“D” şıkkı neden değil etki olarak karşımıza çıkmaktadır. Diplomatik süreçteki en önemli değişiklik iç ve dış politikaların birbiriyle kaynaş­masının artmasıdır. Bunun temel nedenleri, evvelce iç sorun sayılan konuların uluslararası düzeye intikali, uluslararası hukukun gelişmesi ve uluslararası yargı kurumlarının çoğalması nedeniyle ulusal yargı kavramının yıpranması, sınır aşan muamelelerin artması ve ekonomilerin küreselleşmesidir. Buna ek olarak, önemli sınır ötesi insan hareketlerinin olduğu bölgeler ve AB gibi entegrasyona yönelik kuruluşlarda da ülkelerin iç politika ve durumlarıyla doğrudan ilgili kendine özgü diplomatik süreçler söz konusudur.

İç ve dış politikaların neredeyse birleşmesinin başlıca etkisi diplomatik faa­liyetin niteliğini değiştirerek insan hakları, iç güvenlik, enerji, çevre politikaları gibi daha ziyade ‘iç’ sayılan politikalar ve sorunlara da muhatap hâle gelmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum