Diplomasi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1253981
I- Önerilen antlaşmayı tartışmasız kabul etmek.
II- Antlaşma koşullarını pazarlık yolu ile kabul etmek.
III- Ortaya konan tutumu beğenmeyip müzakereleri kesmek.
Yukarıdaki tutumlardan hangisi ya da hangileri resmi müzakerelerde tarafların ortaya koyabileceği tutum ya da tutumlardır?
I, II, III |
I, II |
I, III |
II, III |
Yalnız III |
Resmî müzakereler tarafların tutumlarını açıklamalarıyla başlar. Taraflar karşı tarafın temel yaklaşımı hakkında bilgilendikten sonra ortaya birkaç ihtimal çıkar. Bunlardan birincisi, taraflardan birinin ortaya koyduğu tutum üzerinde anlaşmayı tartışmaksızın kabul etmektir. Doğal olarak, bu şık en ender rastlanan bir durum olarak gözükse de tarafların resmî müzakere oturumundan önce, ikili veya çok taraflı ortamlarda gayrı resmî temas ve ön müzakerelerle uzlaşmaya varmaları çok sık başvurulan bir yöntemdir. Esasen, bu yöntem izlendiğinde, uzlaşma oluşmadan resmî toplantı yapılmaz. Yapıldığında toplantı başkanının yaptığı, ortak kararı veya anlaşmayı, çoğu kez “alkışlar arasında” ilan etmekten ibarettir.
İkinci olasılık, tarafların karşılıklı olarak ortaya konan anlaşma koşullarını pazarlık yoluyla kendi lehlerine iyileştirmeye çalışmalarıdır. Bu pazarlık resmî toplantıda yapılabildiği gibi, yukarıda da belirtildiği gibi, toplantı kulislerinde ve başkentleri devreye sokmak suretiyle ikili ortamlarda da sürdürülebilir.
Nihayet son olasılık, tarafların ortaya konan tutumların pazarlık yoluyla dahi uzlaştırılamayacağını saptayarak müzakereleri kesmeleridir.
Yorumlar
- 0 Yorum