Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #964532

I- Liderler yalnız karar almazlar.

II- Karar alma sürecinde bir ya da birden fazla kişinin etkili olması, toplumdaki kurumların ve devletin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

III- Karar alıcıların tek bir kişi ya da birden çok kişi olması, ülkelerin demokratik bir yapıya sahip olup olmamalarıyla doğrudan alakalıdır.

Liderlerin karar alma süreçleri ve yakın çevrelerinin karar alma süreciyle ilgisine ilişkin olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I ve II

I, II ve III

Yalnızca I

Yalnızca II

Yalnızca III


Yanıt Açıklaması:

Liderler yalnız karar almazlar. Her liderin etrafında farklı gruplarda pek çok farklı bireyin bulunduğu bilinmektedir. Her ne kadar yönetim sistemleri (parlamenter sistem, başkanlık sistemi gibi) arasındaki farklar sebebiyle liderin etrafındaki insanların hem niteliği hem de niceliği değişse de özünde liderlerin tek başlarına karar aldıklarını düşünmek tamamen doğru değildir. Dolayısıyla karar alma sürecinde bir ya da birden fazla kişinin etkili olması, toplumdaki kurumların ve devletin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte, karar alıcıların tek bir kişi ya da birden çok kişi olması, ülkelerin demokratik bir yapıya sahip olup olmamalarıyla doğrudan alakalı bir durum değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum