Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1016025

Aşağıdakilerden hangisi Liderler ve yakın çevreleri ile ilgili olarak söylenebilir?


Her liderin etrafında farklı gruplarda pek çok farklı bireyin bulunduğu görülse de Liderler yalnız karar alırlar. 

Karar alma sürecinde bir ya da birden fazla kişinin etkili olması, toplumdaki kurumların ve devletin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Karar alıcıların tek bir kişi ya da birden çok kişi olması, ülkelerin demokratik bir yapıya sahip olup olmamalarıyla doğrudan alakalıdır.

Liderlerin kişilikleri, bireysel kararlarını etkiler ancak onların yönetimlerini nasıl şekillendirdiklerine ilişkin bir veri sunmaz.

Liderler, genellikle dış ilişkilerden hoşnut olmadıklarında ve bürokrasiye güvenmediklerinde dışarıdan bilgiye ihtiyaç duyarlar.


Yanıt Açıklaması:

Liderler yalnız karar almazlar. Her liderin etrafında farklı gruplarda pek çok farklı bireyin bulunduğu bilinmektedir. Her ne kadar yönetim sistemleri (parlamenter sistem, başkanlık sistemi gibi) arasındaki farklar sebebiyle liderin etrafındaki insanların hem niteliği hem de niceliği değişse de özünde liderlerin tek başlarına karar aldıklarını düşünmek tamamen doğru değildir. Dolayısıyla karar alma sürecinde bir ya da birden fazla kişinin etkili olması, toplumdaki kurumların ve devletin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte, karar alıcıların tek bir kişi ya da birden çok kişi olması, ülkelerin demokratik bir yapıya sahip olup olmamalarıyla doğrudan alakalı bir durum değildir. Genellikle liderlerin kişilikleri, bireysel kararları etkilediği gibi onların yönetimlerini nasıl şekillendirdikleri hakkında ipucu verir. Bazı liderler kendi seçimlerinin politikalarını şekillendirmesini tercih ederken, bazıları ortak kararlar ve farklı bakış açılarıyla sonuca ulaşmak isterler. Liderler, genellikle dış ilişkilerden hoşnut olduklarında ve bürokrasiye güvendiklerinde dışarıdan bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, nasıl suyun üzerinde buz dağının sadece görünen yüzü yer alıyorsa, danışmanlık sisteminin de sadece bir kısmı uzaktan anlaşılabilir. Bu bilgiler ışığında doğru yanıt B seçeneğinde verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum