Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1266002

"Sigorta bedeli ile sigorta priminin onu karşılayan kısma isabet eden kısmı indirilir ve tahsil edilmiş fazla prim sigorta ettirene geri verilmesi durumuna ne ad verilir?


Sigorta Bedeli

Sigorta Değeri

Zıya

Aşkın sigorta

Tazminat


Yanıt Açıklaması:

Aşkın Sigorta, tazminat poliçelerinde söz konusu olan bir kavramdır. Poliçede yer alan Sigorta Bedelinin, sigorta konusunun Gerçek ve Makul Değerinin üzerinde olması hâlidir. Tazminat prensibiyle amaçlanan sigorta bedelinin sigorta değerine eşitliği olmakla birlikte, uygulamada sıkça görülen, bu eşitliğin her zaman sağlanamadığıdır. Çeşitli nedenlerle sigorta bedeli sigortalı malın gerçek yani
makul değerinin üzerinde olabilmektedir. Aşkın sigorta durumunda sigorta bedelinin sigorta olunan menfaatin değerinin üstünde olan kısmı geçersizdir (TTK Madde 1463/1).
Bu sebeple, sigorta bedeli ile sigorta priminin onu karşılayan kısma isabet eden kısmı indirilir ve tahsil edilmiş fazla prim sigorta ettirene geri verilir. Rizikonun gerçekleşmesi anında da söz konusu eşitsizlik mevcut ise sigortacının azami sorumluluğu sigorta değeri ile sınırlıdır. Dolayısıyla, sigorta şirketi, bir tam hasar (zıya) durumunda, o malın gerçek değerini ödemek veya ikame etmek durumundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum