Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1197642

Aşağıdakilerden hangileri hasara katılım prensibiyle ilgili olarak doğrudur?

Hasarın paylaşılabilmesi için;

I Hasarla ilgili poliçelerin aynı rizikoları, tehlikeleri sigorta teminat kapsamına alması gerekmektedir. 

II Rizikonun gerçekleştiğine ilişkin bildirimin yapılmaması veya geç yapılması, ödenecek tazminatta artışa neden olmuşsa, kusurun ağırlığına göre, tazminattan indirim yoluna gidilir.

III Sigortacı rizikonun gerçekleştiğini daha önce fiilen öğrenmişse II. madde geçerli değildir.

IV Sigorta poliçelerinin süreleri aynı olmalıdır.

V Sigorta edilen menfaat aynı olmalıdır:


I, II, III

I, II, IV

II, III, IV

I, II, III, IV

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Birden çok sigortada, sigorta ettiren, sigortacılardan her birine hem rizikonun gerçek- leştiğini hem de aynı menfaat için yapılan diğer sigortaları bildirir. Bu hükme aykırılık ha^linde 1446’ncı madde hükmü uygulanır (TTK Mad. 1465/1–2). TTK Madde 1446 ay- nen şöyledir: (1) Sigorta ettiren, rizikonun gerçekleştiğini öğrenince durumu gecikmeksizin sigortacıya bildirir.(2) Rizikonun gerçekleştiğine ilişkin bildirimin yapılmaması veya geç yapılması, ödenecek tazminatta veya bedelde artışa neden olmuşsa, kusurun ağırlığına göre, tazminattan veya bedelden indirim yoluna gidilir.(3) Sigortacı rizikonun gerçekleşti- ğini daha önce fiilen öğrenmişse, ikinci fıkra hükmünden yararlanamaz.

Görülüyor ki, birden çok sigortada şu koşulların hep birlikte ve aynı zamanda bulun- ması gerekmektedir.

Birden çok sigortacı olmalıdır: Bu itibarla, bir mal sigortalandıktan sonra başka bir sigorta şirketine sigortalanırsa, bu ha^lde birden fazla sigortadan söz edilebilir. Bir mal sigortalandıktan sonra başka bir poliçeyle aynı sigorta şirketine tekrar sigorta edilen menfaat aynı olmalıdır: Bu menfaat aynı rizikolara karşı sigortalanma- lıdır. Bir malını yangına karşı sigortalayan kimse başka sigortacı nezdinde hırsızlığa karşı sigortalarsa birden fazla sigortadan söz edilemez.

Sigorta poliçelerinin süreleri aynı olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum