Dış Ticarette Risk Yönetimi Ve Sigortacılık Deneme Sınavı Sorusu #1197236

Aşağıdakilerden hangisi Sigorta ettirilebilir menfaat ilişikisi ile ilgili olarak doğrudur?

I Sigorta ettirilebilir menfaat ilişkisi ilkesi sigorta yaptırabilme hakkı olarak da bilinmektedir.

II Sigortayı ancak bir konuda sigortalanabilir menfaati olan kimse yaptırabiliceği ilkesidir. 

III Sadece mal sahibi değil, malı taşıyan navlun da mal üzerinde alacağını sigorta ettirebilir.

IV Sigorta edilen şey ile sigorta konusunun  aynı kavramlardır. 

V Ortada para ile ölçülebilir bir menfaatin olması gerekmez. 

 


I ve II

I ve III

I, II, III

III, IV, V

II, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Sigorta menfaati, sigorta hukukunda, bir kimse ile bir şey arasında bulunan ekonomik ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Bu prensip sigorta yaptırabilme hakkı olarak da bilinmektedir. Sigortayı ancak bir konuda sigortalanabilir menfaati olan kimse yaptırabilir. Böyle bir menfaatiolmayan kişi sigortalı/sigorta ettiren olamaz. Ancak, sigortalanan şey ile sigortalı/sigorta et- tiren arasında maddi, para ile ölçülebilir ve yasal bir menfaat ilişkisi olmalıdır. Sigortanın ko- nusu, yangın sigortalarında mülkiyete “bina, muhteviyata, yaşam sigortalarında “cana” veya sorumluluk sigortalarında “bir kimsenin yasal sorumluluğuna” gelebilecek tehlike olasılıkla- rı-rizikolarıdır. Buna karşılık, sigorta sözleşmesinin konusu ise; yukarıda sayılan mal-can ve sorumluluk üzerindeki para ile ölçülebilir menfaatlerdir. Bu prensip (ilke), TTK’nun 1401/1. Maddesinde “... Sigortacı bir prim karşılığında bir kişinin “para ile ölçülebilir bir menfaatini” zarara uğratan bir rizikonun meydan gelmesi ha^linde...” şeklinde ifade edilmiştir.

Bu hükümle yasa koyucu, menfaat ilkesini benimsemiş ve sigorta konusu üzerinde bir menfaati olan kişinin bu menfaatini sigorta ettirebileceği kuralını koymuştur. Bundan dolayı sigorta edilen şey, mal değil malın üzerindeki menfaat olmaktadır. O¨rneğin taşınan bir ma- lın maliki (sahibi), o malın sahibi olarak o şeyi sigorta ettirebilirken, malı taşıyan da navlun alacaklısı olarak o mal üzerindeki menfaatini (navlun alacağını) sigorta ettirebilecektir. O¨rnekten de görüleceği gibi mal ile ilgili değişik menfaatler sigorta konusu olabilmektedir.

Bu noktada sigorta edilen şey ile sigorta konusunun birbirinden farklı kavramlar oldu- ğuna ve aralarındaki farka işaret etmekte yarar vardır.

gortalanabilir menfaat ilke olarak sigortanın yapıldığı ve hasarın meydana geldiği anda var olmalıdır. Sigortalanabilir menfaatin unsurları şöyle sıralanabilir:

  • Sigorta ettirilebilir nitelikte bir mal (eşya), yaşam, sorumluluk vb. gibi hususlar sigorta konusunu oluşturmalıdır.

  • Sigortalı rizikonun gerçekleşmesi sonucu sigorta ettiren/sigortalı fiziki zarara (kayba) uğramalıdır.

  • Hasar (zarar) sigortanın asıl konusunda olmalıdır.

  • Sigorta ettiren/sigortalı ile sigorta konusu arasındaki menfaat, zıya veya hasara uğ-

    radığı zaman tazmin edilebilmesi için meşru (yasal) ve parayla ölçülebilir olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum