Dönemsonu İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1231671

Emsal bedelin aşamalarıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Emsal bedeli ilgililerin isteği üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belirlenir.

İlk uygulanması gereken yöntem ortalama fiyat yöntemidir.

Aynı cins ve türdeki stoklardan son aylarda satış yapılmışsa, emsal bedeli bu satışların
tutarına ve miktarına göre işletme tarafından hesaplanacak ortalama satış fiyatı olarak kabul edilir. 

Ortalama fiyat yönteminin uygulanması için, aylık satış miktarının, emsal bedeli belirlenecek her bir malın miktarına göre %25’ten (%10’dan)
az olmaması şartı aranmaktadır

Maliyet bedeli biliniyorsa  mükellef bu maliyet bedeline, toptan satışlar için %5 eklemek suretiyle emsal bedeli hesaplanır.


Yanıt Açıklaması:

VUK emsal bedelin sıra ile üç aşamada uygulanması gerektiğini belirtmektedir.
a. İlk uygulanması gereken yöntem ortalama fiyat yöntemidir. Aynı cins ve türdeki stoklardan son aylarda satış yapılmışsa, emsal bedeli bu satışların tutarına ve miktarına göre işletme tarafından hesaplanacak ortalama satış
fiyatı olarak kabul edilir. Bu esasın uygulanması için, aylık satış miktarının, emsal bedeli belirlenecek her bir malın miktarına göre %25’ten (%10’dan) az olmaması şartı aranmaktadır.
b. İkinci sırada maliyet bedeli yöntemi uygulanmaktadır. Emsal bedeli tespit edilecek stokun, maliyet bedeli biliniyor veya belirlenmesi mümkünse, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toptan satışlar için %5, perakende satışlar için %10 (makul bir brüt kar oranı) eklemek suretiyle emsal bedeli hesaplanır.
c. Son sırada ise takdir yöntemi bulunmaktadır. Yukarıda yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelleri, ilgililerin başvurusu üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belirlenir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa değerleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri dikkate alınmak suretiyle takdir komisyonu veya değerleme yapmaya yetkili kişiler tarafından yapılır. Takdir edilen bedellere mükelleflerin vergi mahkemesinde dava açma hakkı saklıdır. Ancak, dava açılması verginin tahakkuk ve tahsilini durdurmaz. Doğru yanıt A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum