Dünya Mutfakları 1 Deneme Sınavı Sorusu #619807

Aşağıdakilerden hangisi Meksika Mutfağı’na özgü kavramlar arasında değildir?


Huitlacoche

Chile

Chorizo

Huitlacoch

Gallo Pinto


Yanıt Açıklaması:

Meksika Mutfağı’na özgü kavramlardan bazıları şunlardır:
Chile (Acı Kırmızı Biber): Acı kırmızı biber Meksika Mutfağı’nın vazgeçilmezidir. Hemen hemen her yemekte, atıştırmalıkta, soslarda, salatalarda ve sandviçlerde kullanılır. Meksika mutfağında kullanım yerine göre yaklaşık yirmi farklı acı kırmızı biber türü bulunmaktadır.
Chorizos: İspanyollar tarafından Meksika’ya getirilen bir tür domuz sosisidir. Bu sosis türü, sucuk yapımında olduğu gibi bol baharatlı bir malzemeyle hazırlanır ve bağırsakların içine doldurularak fermante olması sağlanır.
Huitlacoche: Tam olgunluğa ulaşmamış mısırda görülen bir tür mantar hastalığının gastronomik olarak değerli bir ürün olarak kullanılmasıyla elde edilen üründür. Bu hastalığa yakalanan mısırlar tam olgunlaşmadan toplanırlar ve mantarın mısırın şekerli suyunu emerek gelişmesi beklenir. Daha sonra bu siyah, topraksı kokuya sahip, isliymiş gibi bir aromaya sahip mantarımsı doku çorbaları, yemekleri ve quesadillaları tadlandırmada kullanılır.
Mole: Meksika Mutfağı’nda hemen hemen her bölgede o bölgeye özgü sebze, baharat, et ve otlarla yapılan ama kırmızı biberin hemen hemen bütün soslarda kullanıldığı, Meksika Mutfağı’nın ana soslarından biridir. Genellikle et yemeklerinde yemeğin üzerini örtecek yoğunlukta ve koyu renkte hazırlanan bu sos grubu, ayırt edici bir koku ve lezzete sahiptir.
Tomatillos: Meksika kökenli olup batı yarıkürenin tamamında üretilebilen bir domates türüdür. Yeşil renkte olup olgunlaştıkça sarı renge döner. Yeşil hali olgunlaşmamış domatese benzese de asitli ve mayhoş tadı ve kendine has kokusuyla soğuk çorba, soslar ve et yemeklerinde aroma katıcı olarak kullanılır.
Plantain: Yakın akrabalarının aksine çiğ olarak tüketilmesi oldukça zor olan, yüksek oranda nişasta içeren ve şekerli tadıyla pişirilerek yenilebilen muz türüdür. Yabani olarak yetişen bu muz türünün pembe, sarı, kahverengi, siyah, kırmızı ve yeşil renklerde olan türleri mevcuttur.

Yorumlar
  • 0 Yorum