E-İş Süreçleri Deneme Sınavı Sorusu #851257
Yukarıda İş zekâsı kavramları ile ilgili verilen kavram ve tanımların doğru eşleştirmesi aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
1-K, 2-L, 3-M |
1-K, 2-M, 3-L |
1-L, 2-M, 3-K |
1-M, 2-L, 3-K |
1-M, 2-K, 3-L |
Veri (Data): Veri, “bir araştırmanın, bir tartışmanın, bir muhakemenin temeli olan ana öge” (TDK) şeklinde tanımlanmaktadır. Koçel’e göre (2015, s. 34) ise veri “yorumlanmaya muhtaç olan, tek başına bir anlam ifade etmeyen bir tespit, bir rakamdır”. Veriler “çevrede bulunan, kendi kendine anlam ifade etmeyen, çeşitli birikim ve oluşumlardır” (Ülgen & Mirze, 2013, s. 394). Bu nedenle veri için, malumat ve bilgi elde etmenin öncelikli kaynağı değerlendirmesini yapmak mümkündür. Örneğin, bir marketin bir gün içerisinde gerçekleştirdiği satışlara ilişkin tüm rakamlar, o marketin verilerini oluşturmaktadır.
Malumat (Information): İngilizcesi “information” olan malumat, “datanın bazı kriterler kullanılarak anlamlı hale getirilmesi sürecidir” ve dataların başka birtakım unsurlarla ilişkilendirilmesi ile oluşmaktadır (Koçel, 2015, ss. 34-35). Market örneğinden devam edilirse gün içerisinde yapılan satışların rakamlarını ürün bazında sınıflayıp her bir ürün grubunda günlük veya aylık satış miktarı yöneticiler için bir malumattır.
Bilgi (Knowledge): İngilizcesi “knowledge” olan bilgi ise “değişik malumatın belli bir amaç doğrultusunda birleştirilmesiyle oluşan, bazı kararlara esas teşkil edecek malumat toplamıdır” (Koçel, 2015, s. 35). Bilgiyi “toplanan verilerin kullanan için anlam taşıyan ve yarar sağlayan hale gelmiş biçimi” şeklinde tanımlamak da mümkündür (Ülgen & Mirze, 2013, s. 394). Yine market örneğinden devam edecek olursak her bir ürün grubu satışlarının yıl içerisindeki satış trendleri, yıllık satış performansı, ürün gruplarının satış sıralamasındaki yerleri gibi malumat birleştirildiğinde o ürüne ilişkin bilgi elde edilmektedir. Doğru cevap D’dir.
Yorumlar
- 0 Yorum