E-Perakendecilik Deneme Sınavı Sorusu #953568

Hangisi elektronik ticaretin üstün yönlerinden biridir?


Elektronik ticaret araçları ile işletmelerin pek çok faaliyetinin daha düşük maliyetle yapılması ve üreticiler arasında rekabetin artmasının yanı sıra daha önce ka^ğıt üzerinde paylaşılan bilgilerin internet teknolojisi sayesinde resim, müzik, video gibi görsel ve işitsel malzemelerle desteklenerek hızlı ve etkin biçimde iletilmesi sağlanmaktadır.

Elektronik ticaret, bir yandan yeni iş alanları, görev ve unvanlar ortaya çıkarırken, diğer yandan da organizasyonların yatay ve dikey olarak küçülmesini ve geleneksel ticarette rol alan bazı unsurların ortadan kalkması nedeni ile işgücü fazlasına neden olmaktadır. Bu da işsizliğe neden olabilir.

Devlet yönetimleri ve hükümetler internetin hızlı gelişimine ayak uydurmaya çalışmakta ve gerekli hukuki düzenlemeler yapılmaktadır. Tüketici kanunları, ticari borçlar ve ödemelerle ilgili hukuki çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bilgi teknolojilerinin gelişim ve internet kullanımının yaygınlaşma hızına devlet kurum ve kuruluşlarının yetişmekte zorlandığı görülmektedir.

Elektronik ticaretin tüm şekilleri özellikle internet üzerinden ticaret, iletişim alt yapıları yolu ile bilgi akışı sağlanarak yapılmaktadır. Bu durum internette bir sıkışmaya, dolayısıyla da sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

S¸ifreleme yöntemleri gibi teknolojik gelişmeler, korsanlığı ve hileciliği önlemeye yardım etse bile, entelektüel sermayenin korunması veya bununla ilgili bir sorun çıktığı zaman çözülebilmesi için, etkili bir yasal altyapının oluşturulması zorunludur.


Yanıt Açıklaması:

ELEKTRONİK TİCARETİN U¨STU¨N YO¨NLERİ

Elektronik ticaretin geleneksel ticaretle karşılaştırıldığında birçok üstün yönü görülmektedir:

• Ticari işlemlerin yürütülmesi için gerekli bilgiler, işlemi başlatan kişi tarafından önceden belirlenmiş standart formatta bir kez işlendiğinde kısa bir süre içinde ticaret sürecine da^hil üretici, satıcı, alıcı, gümrük idareleri, sigortacı, nakliyeci, bankalar ve kamu kurumları gibi tüm tarafların birbirlerine bir ağ üzerinden bağlı bilgisayarlarına ulaşabilmektedir.

  • Elektronik ticaret araçları ile işletmelerin pek çok faaliyetinin daha düşük maliyetle yapılması ve üreticiler arasında rekabetin artmasının yanı sıra daha önce ka^ğıt üzerinde paylaşılan bilgilerin internet teknolojisi sayesinde resim, müzik, video gibi görsel ve işitsel malzemelerle desteklenerek hızlı ve etkin biçimde iletilmesi sağlanmaktadır.

  • U¨retici işletmeler tarafından zaman ve mesafeden bağımsız olarak uzmanların web ortamında görüşlerinin paylaştırılması ile daha hızlı bir şekilde ürün geliştirilmesi, test edilmesi ve müşteri ihtiyaçlarının tespit edilmesi mümkün olacağından, oluşacak talebe karşı arzın daha hızlı uyum göstermesi sağlanabilmektedir.

  • Perakende müşterilerin kendi evlerinden sipariş verme ve istedikleri ürünleri kendi evlerinde teslim almaları sağlanabilmekte, işletmelerin web ortamında sundukları sanal alışverişmağazalarında minimum maliyetle çok zengin bir ürün seçeneğine sahip sanal kataloglar oluşturulabilmektedir.

  • Bankacılık hizmeti sunan işletmeler, perakende müşterinin elektronik ödeme araçlarını kullanmayı tercih etmesi dolayısıyla sürekli nakit paraya sahip olma avantajını kullanırken, perakende müşteri ise nakit para taşımanın güvenlik risklerinden uzak kalmakta, bankacılık hizmetlerini elektronik ortamda kullanmanın sağladığı indirim ve ikramiye programlarından faydalanabilmektedir.

  • Perakende müşteri tarafından ürünün sipariş edilmesi ile ürünün teslim edilmesi arasında geçen süre, siparişin tedarikçi firmanın ekranında anında görülmesi ve sevkiyat işlemlerinin de web hizmetleri ile hızlandırılmış olması dolayısıyla azaldığından stok maliyetleri azalmakta olduğu, beraberinde de müşteri memnuniyetinin arttığı görülmektedir.

  • İnternet ve ağ teknolojileri sayesinde hızlı ve doğru bilgi iletişimi sağlanabilmekte, işletmeler zamandan ve meka^ndan bağımsız toplantı ve işbirliği görüşmeleri ile müşterileri ve tedarikçileri ile daha kolay, masrafsız ve hızlı bağlantı kurabilmektedir.

  • Elektronik ticaret, ticari işlemlerin tamamıyla yeni bir yöntemle gerçekleşmesine imkan sağlamaktadır. İşlem masraflarının son derece azalması, herhangi bir işe ve piyasaya girişin kolaylaşması ve rekabetin giderek yaygınlaşması sonucunu doğurmaktadır.

  • Elektronik ticaret sayesinde işletmeler gerek ulusal gerekse uluslararası piyasalarda birbirlerine ulaşabilmektedirler. Sadece küçük yatırımlarla bile işletmeler dünyanın öbür ucundan yeni tedarikçiler, yeni müşteriler ve dünya çapında yeni iş ortakları bulabilmektedirler.

  • Dünyanın her yerinden yedi gün yirmi dört saat kesintisiz iletişim, zengin çeşide sahip ürün grupları arasından alışveriş imkanı, personel için ek mesai ücreti, müşteri için ek ulaşım masrafı gibi hiçbir ek maliyete gerek kalmadan gerçekleşebilmektedir.

  • U¨rün bilgileri muhtemel müşterilere alternatif pazarlama ve reklam yöntemleri ile ulaştırılabilmekte, bir ürünün üretilmesi ile pazara sunulması arasındaki zaman ve pazarlama maliyetleri azalmaktadır. Web üzerindeki en detaylı bilgilere sahip kataloglar ve fiyat listeleri dakikalar içerisinde güncellenebilmekte, müşterilere iletilecek mesajlar elektronik postalar ile aynı anda minimum maliyetle gönderilebilmektedir.

  • Elektronik ticarette sanal mağazalarda müşterilerin ürünler ve işlemler hakkında yorumlarını paylaştıkları, işletme ile bilgi alışverişinde bulundukları, müşteri eğilimlerinin belirlenebildiği etkin müşteri ilişkileri yönetimi sağlanabilmekte, sınırsız müşteri memnuniyeti elde edilebilmektedir.

  • Birçok ülkede elektronik ticaret ve internet hizmetlerinde vergi indirimleri hatta muafiyetleri bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca birçok işlemde maliyet düşürücü etkisi dolayısıyla üreticiler ya da sanal mağaza yöneticileri de fiziksel mağazaları olmasına rağmen müşterilerini internet mağazalarına yönlendiren teşvik indirimleri uygulamaktadırlar.

  • İnternet mağazalarının teşvik edilmesinde ve talep görmesinde en önemli etkenin web üzerinden tanıtım ve satış imka^nının kullanılması ile ürün ve hizmetlerin çoğu kez üreticiden tüketiciye aracısız olarak aktarılmasının mümkün olmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum