E-Perakendecilik Deneme Sınavı Sorusu #953542

"Elektronik ticaret sırasında veri iletişimi sonucunda ortaya çıkan sonuçlar" elektronik ticareti oluşturan hiyerarşik yapıdaki üç basamaktan hangisinde yer alır?


Altyapı

Hizmetler

Ürünler ve Yeni Oluşumlar

E-iş

Internet


Yanıt Açıklaması:

Bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojileri ile veri tabanı yönetim sistemleri elektronik ticaretin temelini oluşturmaktadırlar. Bu teknolojiler internet ortamına taşınarak elektronik ticaret gerçekleştirilmektedir. Elektronik ticareti oluşturan hiyerarşik yapı üç basamaktan meydana gelmektedir:

1. Altyapı: İnternet veya diğer ağlar üzerinden veri iletimini sağlayacak donanım, yazılım, veri tabanı ve iletişim ağlarıdır. Bu altyapıda geniş iletişime imka^n verecek kablolu veya kablosuz ağlar, bu ağlar üzerinde yer alan İnternet, İnternet üzerinde iletişimi mümkün kılan World Wide Web yer almaktadır.

2. Hizmetler: İnternet üzerinden mesajların iletilebilmesi için gerekli olan hizmetlerdir. Bu kapsamda EDI (Electronic Data Interchange), e-posta gibi mesaj gönderme yöntemleri ile e- ticaretin gerçekleşmesini sağlayacak elektronik kataloglar, dijital para, akıllı kart sistemleri, dijital doğrulama sistemleri gibi unsurlar bulunmaktadır.

3. U¨rünler ve Yeni Oluşumlar: Elektronik ticaret sırasında veri iletişimi sonucunda ortaya çıkan sonuçlardır. Online pazarlama, intranet ve extranet temelli işbirliği, yan sanayi-müşteri bütünleşmesi, online eğlence içerikli hizmetler, banka, borsa, perakendecilik işlemleri gibi ürünler ve elektronik müzayedeler, aracılık işlemleri, tedarik zinciri yönetimi gibi elektronik pazar ve yeni hizmetlerin oluşmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum