E-Perakendecilik Deneme Sınavı Sorusu #955764

Aşağıdakilerden hangisi "veri madenciliği"nin tanımlarından biri değildir?


Veri madenciliği, veri tabanlarında saklanan çok çeşitli verilerden, daha önce keşfedilememiş bilgileri ortaya çıkarmaktır.

Veri madenciliği, kendi başına bir çözüm değil, çözüme ulaşmak için verilecek karar sürecini destekleyen, problemi çözmek için gerekli olan bilgileri sağlamaya yarayan bir araçtır.

Veri madenciliği büyük veri yığınlarında gizli olan örüntüleri ve ilişkileri ortaya çıkarmak için istatistik ve yapay zeka kökenli çok sayıda ileri veri çözümleme yönteminin tercihen görsel bir programlama ara yüzü üzerinden kullanıldığı bir süreçtir.

Veri Madenciliği, büyük miktarlardaki verinin içinden geleceğin doğru tahmin edilmesinde yardımcı olacak anlamlı ve yararlı bağlantı ve kuralların bilgisayar programlarının aracılığıyla aranması ve analizidir.

Veri madenciliği gelir ile yaş ilişkisinin incelendiği bir değişken, bir sonuç ve az sayıda veriden oluşan bir modeli tanımlayarak, yaşa göre gelir tahmini yapmaktır.


Yanıt Açıklaması:

Gelir ile yaş ilişkisinin incelendiği bir değişken, bir sonuç ve az sayıda veriden oluşan bir modeli tanımlayarak, yaşa göre gelir tahmini yapmak da veri madenciliği değildir. Yüz değişkenin olduğu, değişkenler arasında sadece rakamsal değerlerin değil, sıralı (örnek: yüksek-orta-düşük) veya sırasız (örnek: evli-bekâr-dul) kategorilerin olduğu, milyon tane verinin olduğu ancak doğru algoritmalar ve güçlü bir bilgisayar ile sonuca ulaşmanın mümkün olduğu modelleri kurmak veri madenciliğidir.

Literatürde veri madenciliği ile ilgili yapılmış pek çok tanım mevcuttur.

  • Veri madenciliği, veri tabanlarında saklanan çok çeşitli verilerden, daha önce keşfedilememiş bilgileri oraya çıkarmaktır.                                 
  • Veri madenciliği, kendi başına bir çözüm değil, çözüme ulaşmak için verilecek karar sürecini destekleyen, problemi çözmek için gerekli olan bilgileri sağlamaya yarayan bir araçtır.
  • Veri madenciliği büyük veri yığınlarında gizli olan örüntüleri ve ilişkileri ortaya çıkarmak için istatistik ve yapay zeka kökenli çok sayıda ileri veri çözümleme yönteminin tercihen görsel bir programlama ara yüzü üzerinden kullanıldığı bir süreçtir. (Dolgun vd. 2009).                         
  • Veri Madenciliği, büyük miktarlardaki verinin içinden geleceğin doğru tahmin edilmesinde yardımcı olacak anlamlı ve yararlı bağlantı ve kuralların bilgisayar programlarının aracılığıyla aranması ve analizidir. 
Yorumlar
  • 0 Yorum