Eğitim Bilimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #590862

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Yasası’na göre Türk Milli Eğitiminin temel amaçlarından birisi olan;“Türk Milletinin bütün bireylerini; ilgi, yeti ve yetenekleri doğrultusunda geliştirmek; gerekli bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırma yoluyla hayata hazırlamak, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamaktır.”Maddesini ekonomik açıdan incelediğimizde aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?


Eğitim aracılığıyla ekonomi için gerekli nitelikli iş gücü yetiştirmek, ekonomik kalkınmayı sağlayarak, toplumun refah düzeyini artırmak amaçlanmaktadır.

Eğitim ekonomiyi etkilerken, ekonomiden bağımsız bir şekilde gelişmektedir.

Bireyi ilgi, beceri ve davranış bakımdan geliştirme ve bireyi mutlu kılacak bir meslek kazandırmayla bireyi ekonomik yönden geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Milli Eğitimin gelişmesi ekonomik kalkınma hedeflerine uygun olarak eğitim programlarının tasarlanması ile yakından ilişkilidir.

Eğitim ve ekonomi birbirini karşılıklı etkilemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Eğitim ve ekonomi arasında iki yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Her iki kurum, birbirini etkilediği gibi birbirlerinden de etkilenmektedir. Eğitim; bireylerin davranışlarında, tutumlarında ve beklentilerinde değişiklik yapmayı amaçlamaktadır. Eğitim kurumları tarafından bireylerin kendi yaşantıları yoluyla oluşturulacak istendik davranış değişikliği; ekonominin, toplumun ve en önemlisi bireylerin beklentileriyle uyumlu olmalıdır. Bireyler; ekonomik davranışları etkili bir biçimde sergileyen iyi birer üretici ve tüketici olabilme becerisini, tutumlu davranmayı, gelecekte uzmanlaşacakları mesleklerin gerektirdiği bilgi birikimini eğitim kurumunda kazanmaktadırlar. Ekonominin kuralları, ilkeleri ve işleyişi; eğitim kurumunun işleyişini belirlemektedir. Ekonominin eğitim kurumundan beklentileri ve ekonomide meydana gelen değişme ve gelişme süreci, eğitimi de doğrudan etkilemektedir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum