Eğitim Bilimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #839549

Cumhuriyet öncesinde Türk Eğitiminin dayandığı temel felsefeler bakımından aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlış bir ifadedir?


17., 18. ve 19. yüzyıllarda “iskolastik düşünce”, eğitim sistemlerine giderek egemen olmuştur.

18. ve 19. yüzyıllarda ağırlık islam bilimlerine verilmiş, astronomi, felsefe, tarih ve coğrafya gibi dersler ya programlardan çıkarılmış ya da gereği gibi işlenmemiştir.

İslamiyetten önceki Türk toplumlarında eğitimin dayandığı temel felsefe, o toplumlarda yaşayan insanların yaşam biçimlerinden kaynaklanmıştır.

Selçuklularda medreselere önem verilmiş, eğitimin temel amacı İslami değerlere bağlı  “veli insan tipi”ni yetiştirmek olmuştur.

Tanzimat Fermanı’ndan sonra Batı eğitim sistemi yavaş yavaş benimsenmeye başlayınca, öncelikle, İngiliz eğitim sisteminin etkisi görülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

Tanzimat Fermanı’ndan sonra Batı eğitim sistemi yavaş yavaş benimsenmeye başlayınca, öncelikle, Fransız eğitim sisteminin etkisi görülmüştür. Daha sonra Alman ve İngiliz eğitim sistemlerinin etkisinden söz edilebilir. Bu etkilerin Cumhuriyet dönemine değin sürdüğü söylenebilir. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum