Eğitim Bilimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #557617

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti Dönemindeki toplum ve eğitimle ilgili değişim ve gelişmelerden biri değildir?


Ahilik Osmanlı Döneminde ortaya çıkmış önemli bir eğitim kurumudur.

İlköğretim düzeyinde vakıflar tarafından kurulan eğitim kurumları sıbyan mektepleridir. 

Devşirme sistemi gereğince Hıristiyan çocuklarının yeniçeri olarak yetiştirilmek üzere eğitildiği eğitim kurumlarına acemioğlan kışlası ismi verilir.

Selçuklular zamanında kurulan medreseler, Osmanlılar zamanında da devam etmiştir.

Orduda çağdaş eğitim kurumu açma girişimleri doğrultusunda; Hendesehane (Topçu Okulu), Mühendishane-i Bahr-i Humayun (Askeri Deniz Okulu), Tıphane-i Amire (Askeri Doktor Okulu) ve Mekteb-i Harbiye (Harp Okulu) gibi kimi okullar açılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Ahilik Selçuklu Döneminde ortaya çıkmış önemli bir eğitim kurumudur. Osmanlı Döneminde 4 farklı eğitim kurumundan bahsedilebilir; Sıbyan Mektepleri, Medreseler, Enderun Mektebi, Acemioğlan Kışlalarıdır. İlköğretim düzeyinde vakıflar tarafından kurulan eğitim kurumları sıbyan mektepleridir. Medreseler: Selçuklular zamanında kurulan medreseler, Osmanlılar zamanında da devam etmiştir. İlk, orta ve lise seviyesinde programlar vermektedir. Enderun Mektebi: Saray, ordu ve hükümet işlerinde çalışacak yönetici ve devlet adamı yetiştirmek için saray içinde kurulan okuldur. Acemioğlan kışlaları; Devşirme sistemi gereğince Hıristiyan çocuklarının yeniçeri olarak yetiştirilmek üzere eğitildiği eğitim kurumlarıdır. Orduda çağdaş eğitim kurumu açma girişimleri doğrultusunda; Hendesehane (Topçu Okulu), Mühendishane-i Bahr-i Humayun (Askeri Deniz Okulu), Tıphane-i Amire (Askeri Doktor Okulu) ve Mekteb-i Harbiye (Harp Okulu) gibi kimi okullar açılmıştır. Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum