Eğitim Bilimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #590927

Bireylerin iş yapabilme ve zihinsel yeteneklerinin geliştirilmesi, verimliliklerinin artırılması ve gelecekte ekonomik güç elde etme potansiyellerinin geliştirilmesi amacıyla eğitim, yetiştirme gibi etkinliklerle kazandırılan alışkanlıklar, bilgi kazanma ve gelecekte daha iyi iş olanakları için yer değiştirebilme etmenlerinin oluşturulması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?


Üretim

Yatırım

Gereksinim

Beşeri sermaye

Alternatif maliyet


Yanıt Açıklaması:

21. yüzyılda bilgiyi ve bilgiye ulaşma yollarını kullanarak bunu içselleştiren bireyler, en önemli sermaye olarak kabul edilmektedir. Eğitim kurumlarının ekonomik ve toplumsal kalkınma sürecinde oynadığı rolün önemini kavrayan ülkeler, iletişim ve bilgi teknolojilerinde meydana gelen değişmeler kapsamında eğitim sistemlerini yeniden yapılandırarak bilgi üreten insanların yetiştirilmesine öncelik vermektedirler.

Beşeri sermaye; bireylerin iş yapabilme ve zihinsel yeteneklerinin geliştirilmesi, verimliliklerinin artırılması ve gelecekte ekonomik güç elde etme potansiyellerinin geliştirilmesi amacıyla eğitim, yetiştirme gibi etkinliklerle kazandırılan alışkanlıklar, bilgi kazanma ve gelecekte daha iyi iş olanakları için yer değiştirebilme etmenlerinin oluşturduğu sermaye olarak tanımlanabilir. Bireylerin eğitim ve yetiştirme etkinlikleriyle kendileri için yatırım yaparak gelecekte daha iyi ekonomik koşullara ulaşabilmeleri gerçeği, beşeri sermaye kavramını gündeme taşımıştır. Eğitim ve yetiştirme etkinlikleri kapsamında insana yapılan yatırımlar, bireysel ve toplumsal boyutta yarar sağlamaktadır. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum