Eğitim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #1212768

Pragmatik felsefeye dayanan özünde değişim ve gelişimi amaçlayan eğitim felsefesi akımı, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmiştir?


Daimicilik

Esasicilik

İlerlemecilik

Yeniden oluşturmacılık

Politeknik eğitim 


Yanıt Açıklaması:

İlerlemecilik Felsefesi-Progressivism, Türkçede gelişmecilik kavramıyla karşılanan bu felsefe özünde pragmatik felsefeye dayanır ve değişim ve gelişmeyi amaçlar. Geleneksel eğitimin tutuculuğuna, biçimciliğine, sıkı disiplinciliğine ve dayatmacılığına bir tepki olarak yorumlanabilir. Bu akımın savunucuları Hareclitus, Protagoras, Gogias, Prodikos, Hippias, Bacon, Auguste Comte ve John Dewey’dir. İlerlemeciler, genel olarak değişim ve gelişim çalışmalarına odaklanır. İlerlemecilik felsefesi değişime açık olup değişmeyi denetleyip toplumu yeniden yaratmayı, demokrasiyi egemen kılmayı, deneme ve yanılmalarla yaşamı öğrenmeyi, bireyi yaşantılar yoluyla geliştirmeyi ve kişinin kendini gerçekleştirip denge sağlamasını amaçlayan bir içeriğe sahiptir.

 

Bu açıklamalardan yola çıkarak yukarıdaki seçenekler incelendiğinde, pragmatik felsefeye dayanan özünde değişim ve gelişimi amaçlayan eğitim felsefesi akımı ilerlemeciliği temsil ettiğinden bu sorunun doğru yanıtı C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum