Eğitim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #272990

Bilim ve felsefenin yeni çağla birlikte birbirlerinden ayrılmış olduğu bilinmektedir. Buna karşılık bilim ile felsefenin tümüyle birbirlerinden kopuk olduğu düşünülemez. Her bilimsel çalışma alanı bilgi kuramından yararlanmak ve mantıkta geçerli olan düşünme biçimlerini kullanmak durumundadır. Bu bilgiler ışığında bilim ile felsefenin sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu söyleyen biri hangi yorumu yapabilir?


Felsefe bilme isteği iken bilim ispata ulaşma olduğundan farklılık gösterirler.
Felsefe ile bilimin ortaya çıkma sebepleri doğruyu bulma amacı olduğundan birbirlerini tamamlayıcı haldedirler.
Felsefe yanıtlaması zor sorularla ilgilendiğinden bilim ile ilişki kurulması zorlaşmaktadır.
Bilim çalışma konularını tek tek parçalara ayırarak incelerken, felsefenin konulara daha bütüncül bakması temel ilkedir.
Bilimde gerçeğe ulaşılırken faydacılık görülür ve felsefe ile bu yönde benzerlik gösterirler.

Yanıt Açıklaması: Bilim ve felsefenin yeni çağla birlikte birbirlerinden ayrılmış olduğu bilinmektedir. Buna karşılık bilim ile felsefenin tümüyle birbirlerinden kopuk olduğu düşünülemez. Her bilimsel çalışma alanı bilgi kuramından yararlanmak ve mantıkta geçerli olan düşünme biçimlerini kullanmak durumundadır. Felsefe ile bilimin iliflkilerinde temel olan, birbirlerinin tamamlayıcısı olmalarıdır. Bu durum bilim ve felsefenin özlerinden kaynaklanır. Felsefe bir bakıma düşünme, akıl yürütme, sorun çözme, kuram geliştirme, açıklama, yorum ve düşünme biçem yol ve yöntemlerini konu edinir.
Yorumlar
  • 0 Yorum