Eğitim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #1212344

Kültürel değerlerin aktarılmasının temel amaç olarak belirlendiği eğitim felsefesi akımı, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmiştir?


Daimicilik

İlerlemecilik

Yeniden oluşturmacılık

Esasicilik

Politeknik eğitim


Yanıt Açıklaması:

Esasicilik, Türkçede özcülük ve temelcilik adlarıyla da anılır. Esasicilik felsefesi daha çok realist felsefeden etkilenmiştir. Realist felsefeye göre arke gerçek dünya olması nedeniyle konu ve içerikler gerçek yaşamdan alınması temel ilke edinilmiştir. Eğitimin amacı, gerçek yaşamda geçerli olanların öğrencilere aktarılması yani kültürlemedir. Bir bakıma eğitim insanlığın mirası olan bilgi, beceri ve olguların korunması ve yeni kuşaklara aktarılması amaçlanır. Bu akımın savunucuları William Bagley, Issac Kandel ve Henmen H. Horne’dır.

Esasiciliğe göre insan toplumsal ve kültürel bir varlıktır; hiçbir bilgi ile doğuştan donanık değildir. Bu nedenle toplumsal kültürde bulunan kesin doğrular yeni kuşaklara aktarılmalı; böylece değişim, kuşaklararası çatışma önlenmeli, kültürel miras korunmalıdır. Esasicilik felsefesine göre öğretim programının amaçları şu biçimde özetlenebilir. Öncelikli amaç kültürel değerlerin aktarılmasıdır. Geçmişte öğrenilmiş, denenmiş bilgi, beceri ve tutumların öğretilmesi temel amaçtır. Eğitimin amacı, bir bakıma yeni gerçeklerin asimilasyonuna karşı öğrenciler için bilgi çerçevesi sağlamaktır.

Yukarıdaki seçenekler incelendiğinde, kültürel değerlerin aktarılmasının temel amaç olarak belirlendiği eğitim felsefesi akımı esasiciliği temsil ettiğinden bu sorunun doğru yanıtı D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum