Eğitim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #1260529

Aşağıdaki alternatif okullardan hangisi, eğitimdeki yerelde keşfedilen yenilikçiliğin ulusal politika haline gelebileceğine bir örnektir?


Mıknatıs okullar

Waldorf okulları

Dalton okulları

Yeni okul

Montessori okulları


Yanıt Açıklaması:

Escuela Nueva (Yeni Okul) sistemi, eğitimdeki yerelde keşfedilen yenilikçiliğin ulusal politika haline gelebileceğine bir örnektir. 1987 yılında başlamasına rağmen Kolombiya ve diğer 14 Latin Amerika ülkesi, Filipinler ve Uganda’da 20.000’den fazla okula ulaşmıştır. “Yeni Okul” bir kamu okulu olarak modellenmiş ve UNESCO ve Dünya Bankası tarafından da başarılı modeller arasında tanımlanmaktadır. Modelin amacı düşük gelirli ailelerin çocukları için kaliteli temel eğitim sağlamadır. Temel eğitimde kalitenin arttırılması için (a) bir kültürel değişikliğin gerekliliği ve (b) bilginin iletilmesinden toplumsal bilgi oluşumuna geçişin teşvik edilmesi temel varsayımlardır. Modelin kurucuları kırsal alanlarda “eksiksiz” ilkokullar için yeterli öğrenci veya öğretmenin olmamasına çözüm olarak yeni öğretim yöntemlerine (çok merkezli öğretim dâhil), eğitim şekillerine, öğrenmeye ve farklı materyaller geliştirmeye öncülük etmiştir. 

Bu açıklamalardan hareketle yukarıdaki seçenekler incelendiğinde, eğitimdeki yerelde keşfedilen yenilikçiliğin ulusal politika haline gelebileceğine en iyi örnek ola alternatif okul Yeni Okul (Escuelas Nuevas) olduğundan bu sorunun doğru yanıtı D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum