Eğitim Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #756148

Clayton Alderfer, ERG Teorisi ile Maslow'un piramit teorisini 3 basamağa indirgemiş ve farklı başlıklar altında aşağı yukarı aynı ihtiyaçları açıklamaya çalışmıştır. Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi ile Alderfer'in ERG Teorisi arasındaki en belirgin fark nedir?


Varlık ihtiyaçları en alt düzeyde ihtiyaçlar olup; bireylerin hayatta kalmasını, yaşamlarını fiziksel olarak devam ettirmelerini sağlayan ihtiyaçları kapsar. 

ERG Teorisine göre ihtiyaçlar belirli bir sıra izleyerek ortaya çıkmazlar.

İlişki ihtiyaçları saygı, tanınma ve ait olma gibi sosyal gereksinimleri giderecek ihtiyaçlardır.

ERG teorisinde de varlık ihtiyaçları piramit tabanının en alt kısımda bulunur.

Alferder, kendini gerçekleştirme basamağını gelişim ile açıklamaya çalışmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Alferder, yaptığı araştırmalar sonucunda ihtiyaçların üç büyük kümede toplanma eğilimi gösterdiğini fark etmiştir. Varlık ihtiyaçları; yemek yeme, su içme, nefes alma, korunma ve fiziksel güvenlik gibi insanların hayatta kalmasını sağlayan ihtiyaçları kapsar. İlişki ihtiyaçları; Bu ihtiyaçlar sosyal etkileşimden kaynaklanmakta olup, diğer insanlarla ilişkileri, duygusal destek, saygı, tanınma ve ait olma gibi sosyal gereksinimleri giderecek ihtiyaçları kapsar. Gelişme ihtiyaçları; Bu ihtiyaçlar kişinin çevresiyle etkileşime girerek yenilik ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarıp geliştirecek biçimde karşılıklı ilişkiler oluşturmasını içermektedir. Alderfer, kişinin herhangi bir zamanda bu üç basamaktan herhangi birinin etkisiyle davranışlarını sergileyebileceğini ifade etmektedir. Alderfer’e göre ihtiyaçlar, Maslowdaki gibi, belirli bir sıra izleyerek ortaya çıkmazlar. Ayrıca ilişki ihtiyaçları ne kadar giderilirse, varlık ihtiyaçları o kadar ön plana çıkar.

Yorumlar
  • 0 Yorum