Eğitim Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #759277

Frederick Herzberg'in iş tatmini üzerine kurduğu motivasyon teorisinin, eleştirilen ve sınırlı olduğu düşünülen özelliği aşağıdakilerden hangisidir?


1959 yılında Herzberg’in hazırlamış olduğu "İş Motivasyonu" adlı eseri oldukça ses getirmiştir.

İhtiyaçların bir önem sıralamasına bağlı olarak değil de bir araştırmadan çıkarılan bulgulara göre yapılması camiada memnuniyetsizlikle karşılanmıştır.

Araştırmanın sadece mühendisler ve muhasebeciler üzerinde yapılmış olması, teorinin genel iş gücünü temsil etmediği intibasını bırakmıştır.

Herzberg'in ihtiyaçları sınıflandırmak yerine, insanların çalışma yaşamında elde etmek istedikleri amaçlarla, kaçınmaya çalıştıkları etmenleri sınıflandırması tepki toplamıştır.

Araştırmada çalışılan deneklerin, işlerini kaybetme korkusu ile anketlere doğru cevap vermedikleri, olumsuz durumları yansıtmadıkları düşünülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

İşyerindeki insanların etkin ve verimli bir biçimde çalışmalarına neden olabilecek koşullarının neler olduğunu araştıran Herzberg ve arkadaşları yaptıkları araştırma ve çalışmalar sonucunda “İki Faktör Teorisi”ni daha çok tanınan adıyla “Hijyen Teorisi” ni geliştirmişlerdir. Öncelikle Herzberg’in çalışmasında denekleri sadece mühendisler ve muhasebeciler oluşturmaktadır. Çalışma bundan dolayı genel olarak işgücünü temsil etmediğini akla getirmektedir. İkinci olarak, Herzberg’in çalışmasını odağa alan diğer araştırmacılar farklı sonuçlara ulaşmışlardır. Bazı durumlarda, hijyen faktörleri arasında yer alan ücret, işgüvenliği gibi mavi yakalı işgörenler arasında motive edici faktörler olarak bulunmuştur. Ayrıca bir personel onu güdüleyici olarak adlandırılırken bir diğeri aynı bölümde onu hijyenik faktörler olarak adlandırılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum