Eğitim Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #756110

Günlük yevmiye ile çalışan bir inşaat işçisi, yetersiz ve dengesiz beslenmekte, barınma ve güvenlik ihtiyacını yine çalıştığı inşaatın derme çatma kulübesinde kalarak karşılamaktadır. Bu şartlar altında bile aylık gelirinin 10 katı olan lüks cep telefonu kullanan inşaat işçisinin durumu, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki hangi önermesini doğrulamaktadır?


Üst düzeydeki bir ihtiyacın açığa çıkması için, alt düzeydeki bütün ihtiyaçların doyurulması gerekliliği söz konusu değildir.

Açlık, susuzluk ve uyku gibi fizyolojik ihtiyaçlarını gidermemiş birey için diğer ihtiyaçların bir önemi yoktur.

Birey bir ihtiyacını giderdikten sonra, yeni (farklı) bir ihtiyacı ortaya çıkar.

Çevre tarafından kabul görme gibi sosyal ihtiyaçlar ve saygınlık, ait olma basamağından daha önemlidir.

Bireyin içinde büyüdüğü aile ortamı ve yetiştiği kültürün değerleri, hangi düzeydeki ihtiyaçların daha belirgin ve baskın bir rol oynayacağını saptar.


Yanıt Açıklaması:

En temel ihtiyaçlar açlık, susuzluk, cinsellik ve uyku gibi insanın hayatta kalıp kalmamasına neden olabilecek fizyolojik ihtiyaçlardır. Bir sonraki basamaktaki ihtiyacın ortaya çıkması için bir kişinin bu fizyolojik gereksinimleri karşılaması gerekir. Güvenlik ihtiyaçları hiyerarşide bir sonraki basamaktır. Maslow insanların güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için emniyetli bir çevre oluşturmada oldukça aktif ve etkin eylemler sergileyeceklerini ifade etmektedir. Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları “alt düzey ihtiyaçları” oluşturmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, üst düzeydeki bir ihtiyacın açığa çıkması için alt düzeydeki bütün ihtiyaçların doyurulması gerekliliği söz konusu değildir. İhtiyacın belirli bir derecede doyurulması bireyi bir üst düzeye hazır hale getirebilir. İnsanların içinde büyüdüğü aile ortamı ile yetiştiği kültürün değerleri; hangi düzeydeki ihtiyaçların daha belirgin ve baskın bir rol oynayacağını saptar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum