Eğlence Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #918171

Aşağıdakilerden hangisi kültürün özelliklerinden değildir?


Kültürler insanın temel ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılar.

Kültürel özellikler dörde ayrılır.

Hiç bir birey kültürle doğmaz. Kültür öğrenme yoluyla sonraki kuşaklara aktarılır.

Bir kültürde öğrenme, sembollerin kullanım yeteneğine dayanır.

Kültürel doku, bireyin ya da gurupların özelliklerinden oluşur. Bir özelliğin değişmesi kültürel dokunun da değişmesine neden olur.


Yanıt Açıklaması:

Kültürün bazı belirgin özellikleri şöyle sıralanabilir (Erinç, 1995):

  1. Kültürler insanın temel ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılar. Her kültürün, barınma, yemek yeme, ailevi ilişkiler, ekonomi, idare biçimi, inanış, sanatsal ifade gibi ihtiyaçlara yaklaşma biçimi farklılıklar gösterir.
  2. Hiç bir birey kültürle doğmaz. Kültür öğrenme yoluyla sonraki kuşaklara aktarılır. Çocuklar kültürlerini çoğunlukla, gözlemleyerek, taklit ederek ve deneyimleyerek öğrenirler. Gözlemledikleri eylemler bilinçaltlarını ve dolayısıyla davranış biçimlerini etkiler. Aynı kültürü paylaşan bireyler hatıralarını, inançlarını, beklentilerini ve düşünme biçimlerini de paylaşırlar ve öğrendiklerini sonraki kuşaklara aktarırlar.
  3. Bir kültürde öğrenme, sembollerin kullanım yeteneğine dayanır. Sembol, bir şeyin yerini alan başka bir şeydir. Buna en önemli örnek bir dildeki kelimelerdir. Her dilde bir kavram ya da nesneye karşılık gelen bir sembol yani bir kelime vardır.
  4. Kültürel doku, bireyin ya da gurupların özelliklerinden oluşur. Bir özelliğin değişmesi kültürel dokunun da değişmesine neden olur. Kültürel özellikler, maddi ve maddi olmayan kültür şeklinde ikiye ayrılabilir. Maddi kültür toplumun üyeleri tarafından yapılmış her şeyden oluşur. Binalar, makinalar, mücevherler vb. Maddi olmayan kültür ise toplumun inanış ve alışkanlıklarını gösterir. El sıkışma, evlilik töreni, adalet sistemi vb. Bu özelliklere bakılarak kültürel doku hakkında fikir edinilebilinir. Doğru cevap B'dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum