Ekonomi Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #528147

Aşağıdakilerden hangisi feminist iktisatçılar açısından yanlıştır?


Feminist iktisatçılar, iktisadın konusuna sadece piyasa üretiminin girmesini, toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü sonucu kadınların yürüttüğü iktisadi faaliyetlerin iktisadın inceleme alanının dışına düşmesine, incelenmeye değer bulunmamasına neden olduğu için eleştirmektedirler.

Feminist iktisatçılar, paranın yansızlığı tartışmasına yeni bir boyut katarak paranın yansızlığı tezinin ekonomik ilişkilerin içine nüfuz etmiş olan toplumsal cinsiyet ilişkilerini örttüğünü savunmaktadırlar.

Feminist iktisatçılara göre neredeyse bütün dünyada kadın emeği tarihsel ve sosyal koşullar nedeniyle erkeğinkine oranla daha az “satılabilir” nitelik taşımaktadır.

Feminist iktisatçılara göre iktisadi düşünce tarihi açısından bakıldığında iktisadın merkezi konularını erkeklerin faaliyetleri oluşturmaktadır.

Feminist iktisatçılar, metodolojik bireyciliği desteklemektedirler.


Yanıt Açıklaması:

Yerleşik iktisat teorisi metodolojik bireyciliği esas almaktadır. Buna göre, ekonominin genel davranışlarını o ekonomiyi meydana getiren temel birimler olan üretici ve tüketicilerin davranışlarına indirgemek mümkündür. Yani ekonomi, onu oluşturan bireylerin davranışlarından daha fazla bir şey değildir. Feminist iktisatçıların bu yaklaşıma yönelttikleri eleştiri, iktisat biliminin bu birey kavramsallaştırmasının yanlış varsayımlara dayandığıdır. Çünkü böyle bir birey tanımı insanlar arası farklılaşmaları ortadan kaldıran ve sadece erkek davranışlarını yansıtan, kadın davranış biçimlerini dışlayan bir bireydir. Görüldüğü üzere E seçeneği yanlıştır. Diğer seçeneklerin tamamı feminist iktisatçılar açısından doğrudur. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum