Ekonomik Analiz Deneme Sınavı Sorusu #1071404

Piyasa ekonomileri sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Piyasa ekonomileri sisteminde, üretimi gerçekleştirmede kullanılan sermayenin (üretim araçlarının) sahipliği özel mülkiyete aittir.

Bu sistemde iktisadi denge yani; ne, nasıl ve kimler için üretilecek sorularının cevapları piyasa mekanizması yoluyla kendiliğinden gerçekleşir.

Piyasa ekonomilerinde, ekonomik faaliyetler girdi, mal ve hizmet ve finans olmak üzere üç alt piyasada gerçekleşir.

Piyasa ekonomilerinde, ekonominin işleyişini, üretim araçlarının sahibi olan girişimci-firmalar, piyasada oluşan fiyatlar aracılığıyla organize ederler.

Serbest piyasanın kendi halinde işleyişini ifade eden görünmeyen el mekanizması kavramı, John Maynard Keynes tarafından ortaya atılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Piyasa ekonomileri sisteminde, üretimi gerçekleştirmede kullanılan sermayenin (üretim araçlarının) sahipliği özel mülkiyete aittir. Bu sistemde iktisadi denge yani; ne, nasıl ve kimler için üretilecek sorularının cevapları piyasa mekanizması yoluyla kendiliğinden gerçekleşir. Piyasa ekonomilerinde, ekonomik faaliyetler girdi, mal ve hizmet ve finans olmak üzere üç alt piyasada gerçekleşir. Ekonominin işleyişini, üretim araçlarının sahibi olan girişimci-firmalar, piyasada oluşan fiyatlar aracılığıyla organize ederler. Serbest piyasanın kendi halinde işleyişini ifade eden görünmeyen el mekanizması kavramı, iktisadın kurucusu Adam Smith tarafından ortaya atılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum