Ekonomik Analiz Deneme Sınavı Sorusu #1071419

Aşağıdakilerden hangisi kumanda ekonomileri sisteminin bir özelliğidir?


Üretim araçlarının sahipliği özel mülkiyete değil, kamu adına devlete aittir

İktisadi denge yani; ne, nasıl ve kimler için üretilecek sorularının cevapları piyasa mekanizması yoluyla kendiliğinden gerçekleşir

Ekonominin işleyişini, piyasa ekonomilerinde üretim araçlarının sahibi olan girişimci-firmalar, piyasada oluşan fiyatlar aracılığıyla organize ederler.

Kaynakların tahsisiyle ilgili kararlar bağımsız bireysel girişimciler ve hane halkları tarafından alınır.

Temel koordinasyonu, değişimi, piyasada oluşan fiyatlar sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Kumanda ekonomileri yani merkezi planlamanın geçerli olduğu (sosyalist) ekonomilerde piyasa mekanizmasının temel aracı olan fiyat sisteminin yerini merkezi otoritenin kararları almaktadır. Kumanda ekonomisinin işleyişinde; ne, nasıl ve kimler için üretilecek sorularının cevapları merkezi otoritenin planları aracılığıyla oluşturulmaya çalışılır. Bu sistemde üretim araçlarının sahipliği özel mülkiyete değil, kamu adına devlete aittir. Bu durum ekonomide özel girişimci sınıf olmadığını göstermektedir. Ülkede hem yönetenler hem de yönetilenler emekçi olduğuna göre, tek sınıflı bir toplum görünümü vardır. Ancak tüm iktisadi işlemleri planlayacak, düzenleyecek ve denetleyecek bir bürokrat ekibi emekçilerin önünde yer alacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum