Ekonomik Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #916211

Kurumsal iktisat ile Evrimsel iktisat arasındaki temel farklılık nereden kaynaklanmaktadır?


Evrimsel İktisat; tarih, sosyoloji gibi bilim dallarını yoğun olarak kullanırken Kurumsal iktisat  matematiksel modelleme konularını temel almıştır

Kurumsal İktisat; tarih, sosyoloji gibi bilim dallarını yoğun olarak kullanırken evrimsel iktisat  matematiksel modelleme konularını temel almıştır

Evrimsel İktisat; Neoklasik teorilerin temelinde yatan varsayımları eleştirmiş, kurumsal iktisat bu varsayımları benimsemiştir.

Kurumsal İktisat; Neoklasik teorilerin temelinde yatan varsayımları eleştirmiş, evrimsel iktisat bu varsayımları benimsemiştir.

Evrimsel İktisat tam bilgi ve rasyonellik varsayımlarını eleştirmiştir fakat kurumsal iktisat bu varsayımlar üzerine kurulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Evrimsel iktisat yaklaşımıyla Kurumsal İktisat büyük benzerlik göstermektedir. Her iki okulda Neoklasik teorilerin temelinde yatan varsayımları eleştirmiş, iktisadı mekanik olmaktan çok organik bir yapı olarak görmüşlerdir. Ancak iki okulun farklılıkları bu noktadan sonra ortaya çıkmaktadır. Kurumsal İktisat; tarih, sosyoloji gibi bilim dallarını yoğun olarak kullanırken evrimsel iktisat yine 1970’lerde büyük gelişme gösteren matematiksel modelleme konularını temel almıştır. Kurumsal İktisat özellikle Veblen’in etkisiyle matematikten uzak durmuştur. Veblen, yaşadığı dönemde matematiksel modellerin çok sayıda birimin olduğu ve birimlerin zaman içinde etkileşim gösterdiği sistemleri anlatmakta yeterince başarılı olmadığından matematiksel yaklaşımı benimsememiştir. Bunun yanında; Neoklasik yaklaşımın temelini oluşturduğu için de matematikten uzak durmuştur. Ancak evrimsel iktisat görüşü 1950 sonrası uygulamalı matematik ve bilgisayarlı modellemedeki gelişmelerin çok birimli, etkileşimli ve açık modellerin oluşturulabilmesini mümkün kıldığı için matematiksel yaklaşımı benimsemiştir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum