Ekonomik Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #977375

Aşağıda verilen bilgiler doğrultusunda hangi dönem çalışma şartlarından bahsediliyor olabilir?

  • Nüfusun büyük çoğunluğu yaşamını tarımsal faaliyetler yoluyla sürdürmek­teydi.
  • Ücretli işçilik, ailenin geçimini sağlamak amacıyla hane içindeki diğer faaliyetlere takviye olması için yapılmaktaydı.
  • İş ev merkezlidir. Tekstil ve dokumacılık faaliyetleri gibi el yordamıyla yapılabilecek işler, o dönemde ev içinde gerçekleşmekteydi.

                                                                            

 


17 yüzyıl

Sanayi devrimi öncesi

Sanayi devrimi sonrası

Birinci Dünya Savaşı dönemi

İkinci Dünya Savaşı dönemi 


Yanıt Açıklaması:

Sanayi devriminden önce, “ücretli iş” kavramı ekonomide göreceli olarak marjinal bir kavramdı. Nüfusun büyük çoğunluğu yaşamını tarımsal faaliyetler yoluyla sürdürmek­teydi. Sanayi öncesi dönemde ücretli işçilik, ailenin geçimini sağlamak amacıyla hane içindeki diğer faaliyetlere takviye olması için yapılmaktaydı. Bu durum daha çok hasat dönemi gibi yılın belirli zamanlarında büyük çiftliklerde ve malikânelerde emeğini arz etmek biçiminde olmaktaydı. Erkekler ve kadınlar, zengin elitlerin evlerinde hizmetkâr, aşçı ve diğer işlerde çalıştırılmaktaydı. Sanayi Devrimi öncesi dönem için, iş yerine gitmek anlamında işe gitmek fikri, ya­bancı bir kavramdır. Çünkü iş ev merkezlidir. Tekstil ve dokumacılık faaliyetleri gibi el yordamıyla yapılabilecek işler, o dönemde ev içinde gerçekleşmekteydi.

Yorumlar
  • 0 Yorum