Ekonominin Güncel Sorunları Deneme Sınavı Sorusu #701517

I. Dünya, ilksel maddeler ihracatçısı ülkeler ile sanayi ürünü ihracatçısı ülkeler olarak ikiye bölünmüştür.
II. Gelişmekte olan ülkelerin ihraç ürünlerinin yaşadığı olumsuz dış ticaret hadleri, bu ülkelerin çıkarlarına karşıt yönde gelişmektedir.
III. Gelişmekte olan ülkeler, kalkınmanın finansmanı yönünden gelişmiş ülkelere bağımlıdırlar.
IV. Gelişmekte olan ekonomilerin kalkınma çabalarının başarıya ulaşması, gelişmiş ekonomilere bağlılıklarıyla ilintili bir sorun hâline gelmiştir.
V. Temel insan ihtiyaçları gözetilmelidir. Fakirlik çemberinin kırılması, aynı zamanda bir istihdam yaratma projesi olarak ele alınmalıdır.
Nobel ekonomi ödülü sahibi Profesör Arthur Lewis 1970’lerde yapmış olduğu konuşmada ‘Uluslararası Ekonomik Düzen’i, için hangi ana başlıklarda ele alıyor?


I-II-III-IV-V

I-II-III-IV

II-III-IV-V

I-III-V

I-II-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Nobel ekonomi ödülü sahibi Profesör Arthur Lewis, bu konuşmayı 1970’lerde yapmış olsa da hâlen önemini koruyan değerlendirmesi, ‘Uluslararası Ekonomik Düzen’i, şu ana başlıklarda ele alıyor:
• Dünya, ilksel maddeler ihracatçısı ülkeler ile sanayi ürünü ihracatçısı ülkeler olarak ikiye bölünmüştür.
• Gelişmekte olan ülkelerin ihraç ürünlerinin yaşadığı olumsuz dış ticaret hadleri, bu ülkelerin çıkarlarına karşıt yönde gelişmektedir.
• Gelişmekte olan ülkeler, kalkınmanın finansmanı yönünden gelişmiş ülkelere bağımlıdırlar.
• Gelişmekte olan ekonomilerin kalkınma çabalarının başarıya ulaşması, gelişmiş ekonomilere bağlılıklarıyla ilintili bir sorun hâline gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum