Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1104447

  1. Elektromekanik enerji dönüşümü yapan bütün döner elektrik makinaları, motor veya generatör olarak çalıştırılabilirler.
  2. Motor çalışmada, makinaya verilen elektriksel enerji mekanik enerjiye; generatör çalışmada ise, makinaya verilen mekanik enerji elektriksel enerjiye dönüştürülür.
  3. Bir elektrik makinası, biri mekaniksel diğeri elektriksel olmak üzere iki farklı ortamı birbirine bağlar.
  4. Manyetik alan biri mekaniksel diğeri elektriksel olmak üzere bu iki farklı ortamı birbirine bağlamada önemli rol oynar ve ortak ortam olarak nitelendirilir.
  5. Elektriksel enerjiyi doğrusal hareketle mekanik enerjiye dönüştüren röle, kontaktör gibi cihazlarda da ortak ortam manyetik alandır.
  6. Röle mekanik enerjiyi doğrusal hareketle elektrik enerjisine dönüştürür.

Manyetik alanlar ve bu alanlarla ilgili kanunlar ve kavramlara ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

I, III, IV ve V

II, IV, V ve VI

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Manyetik alanlar ve bu alanlarla ilgili kanunlar ve kavramlar, elektrik makinalarının çalışma prensiplerinin temelini oluşturur. İki temel kanundan birincisi Biot-Savart Kanunu, ikincisi ise Amper Kanunu’dur. Elektromekanik enerji dönüşümü yapan bütün elektrik makinalarının ve transformatörlerin çalışma prensipleri, bu iki kanun ve diğer elektromanyetik kanunlar ile kolayca açıklanır. Bilindiği gibi elektromekanik enerji dönüşümü yapan bütün döner elektrik makinaları, motor veya generatör olarak çalıştırılabilirler. Motor çalışmada, makinaya verilen elektriksel enerji mekanik enerjiye; generatör çalışmada ise, makinaya verilen mekanik enerji elektriksel enerjiye dönüştürülür. Bu tanımlamalardan anlaşılacağı üzere bir elektrik makinası, biri mekaniksel diğeri elektriksel olmak üzere iki farklı ortamı birbirine bağlar. Manyetik alan, bu iki farklı ortamı birbirine bağlamada önemli rol oynar ve ortak ortam olarak nitelendirilir. Elektriksel enerjiyi doğrusal hareketle mekanik enerjiye dönüştüren röle, kontaktör gibi cihazlarda da ortak ortam manyetik alandır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi I, II, III, IV ve V seçeneklerinde yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.  Röle ise mekanik enerjiyi doğrusal hareketle elektriksel enerjiye değil, elektriksel enerjiyi doğrusal hareketle mekanik enerjiye dönüştürür, seçenek VI’da yer alan ifade doğru değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum