Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1104731

Sargı doğru gerilimle değil sinüsoidal gerilimle beslenirse, tek bölgeli değil dört bölgeli olarak elde edilen karakteristik nasıl adlandırılır?


Histerezis Eğrisi

B-H Karakteristiği

DC Mıknatıslanma Karakteristiği

Boyunduruk

Pencere Boşluğu


Yanıt Açıklaması:

Eğer sargı doğru gerilimle değil sinüsoidal gerilimle beslenirse, B-H karakteristiği tek bölgeli değil dört bölgeli olarak elde edilecektir. Elde edilen bu karakterisitik histerezis eğrisi olarak adlandırılır. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi sargı doğru gerilimle değil sinüsoidal gerilimle beslenirse, tek bölgeli değil dört bölgeli olarak elde edilen karakteristik histerezis eğrisi olarak adlandırılır, dolayısıyla doğru cevap A’dır. Diğer seçeneklerde yer alan terim ve kavramların tanımları şu şekilde ifade edilebilir:

Nüve üzerindeki sargının doğru akım ile beslenmiş olması sebebi ile elde edilen mıknatıslanma karakteristikleri DC mıknatıslanma karakteristiği olarak adlandırılır.

Kısaca B-H karakteristiği olarak adlandırılan karakteristikler, kısaltılmış adından da anlaşılacağı üzere, malzemede elde edilen B manyetik akı yoğunluğu değerinin, uygulanan manyetik alan şiddeti değeri H ile değişimini verir.

En basit manyetik devre, kapalı devre oluşturan ve ferromanyetik malzemeden imâl edilen bir nüve ile bu nüve üzerine sarılmış N sarımlı, I akımı taşıyan bir sargıdan oluşur. Sargının sarıldığı yere bu yerin karşılığındaki yere bacak, bu bacakları birleştiren kısımlara ise boyunduruk adı verilir. Ortadaki boşluk ise pencere boşluğu’dur.

Yorumlar
  • 0 Yorum