Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1392628

Bir senkron makinanın eşdeğer devre parametrelerinin (stator bir faz direnç ve reaktansının) belirlenmesi için sırasıyla hangi aşamalar uygulanmalıdır?


Makine generatör olarak çalıştırılır,kısa devre karakteristiği çıkartılır, makine boşta çalıştırılır.

Makine generatör olarak çalıştırılır, makine boşta çalıştırılır, kısa devre karakteristiği çıkartılır.

Makine boşta çalıştırılır, makine generatör olarak çalıştırılır,kısa devre karakteristiği çıkartılır.

Kısa devre karakteristiği çıkartılır, makine generatör olarak çalıştırılır, makine boşta çalıştırılır,

Kısa devre karakteristiği çıkartılır, makine boşta çalıştırılır, makine generatör olarak çalıştırılır.


Yanıt Açıklaması:

Bir senkron makinanın eşdeğer devre parametrelerinin (stator bir faz direnç ve reaktansının) belirlenmesi için, makinaya ait boşta çalışma ve kısa devre karakteristiklerinin çıkartılması gereklidir. Bu iki karakteristiğin çıkartılabilmesi için makine generatör olarak çalıştırılır. Sırası ile bu deneylerin yapılışını açıklayalım:

1.Boşta Çalışma Deneyi: Senkron generatör, senkron devir sayısı ile tahrik edilir. Uyarma akımı sıfırdan itibaren adımsal olarak arttırılıp, her adımda uç gerilimi ölçülür. Generatör boşta çalıştığı için, uçlardan okunan gerilim, endüklenen gerilime eşittir. Elde edilen değerler ile Ef=f(IF) yani boşta çalışma karakteristiği çizilir. Elde edilen karakteristik, bir DA makinası için elde edilen boşta çalışma karakteristiği ile aynı özellikleri taşır.

2.Kısa Devre Deneyi: Senkron generatör yine senkron devir sayısında tahrik edilir. Stator sargı uçları kısa devre edilerek uyarma akımı sıfırdan adımsal olarak arttırılarak stator akımları kaydedilir. Sargı uçlarının kısa devre edilmesi, endüklenen gerilimin stator empedansına uygulanması demektir. Elde değerler ile IS=f(IF) yani kısa devre karakteristiği çizilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum