Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1392650

I. Paralel çalışan generatörler, bir generatörün besleyebileceğinden daha fazla yükü besleyebilirler.

II. Paralel çalışan generatörler, oluşturdukları sistemin güvenirliliğini ve emniyetini arttırır. Bir generatörün arızalanması, sistemin beslenmesinde kesinti oluşmasına sebep olmaz.

III. Sistemde pek çok generatörün bulunması, bir veya birkaçının arıza veya bakım sebebi ile devre dışı bırakılmasına imkân verir.

IV. Enterkonnekte sistem için tek bir generatör ile besleme yapılsa idi, bu generatörün sürekli olarak tam yükte çalışması söz konusu olurdu. Birden fazla generatörün ortak yükü paylaşmaları, bunların sürekli olarak tam yükte çalışma şartını ortadan kaldıracağından verimleri daha yüksek olacaktır.

Yukarıdakilerden hangileri senkron generatörlerin paralel çalıştırılmasının avantajlarındandır?


Yalnız I

I ve II

II ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Senkron generatörlerin paralel çalıştırılmasının pek çok avantajı vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1.Paralel çalışan generatörler, bir generatörün besleyebileceğinden daha fazla yükü besleyebilirler.

2.Paralel çalışan generatörler, oluşturdukları sistemin güvenirliğini ve emniyetini arttırır. Bir generatörün arızalanması, sistemin beslenmesinde kesinti oluşmasına sebep olmaz.

3.Sistemde pek çok generatörün bulunması, bir veya birkaçının arıza veya bakım sebebi ile devre dışı bırakılmasına imkân verir.

4.Enterkonnekte sistem için tek bir generatör ile besleme yapılsa idi, bu generatörün sürekli olarak tam yükte çalışması söz konusu olurdu. Birden fazla generatörün ortak yükü paylaşmaları, bunların sürekli olarak tam yükte çalışma şartını ortadan kaldıracağından verimleri daha yüksek olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum