Elektrik Tesisat Planları Deneme Sınavı Sorusu #585660

Sıfırlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Sigortanın nominal akımının küçük ya da büyük seçilmesi gibi durumlarda sıfırlama yapılmalıdır.

Sıfırlamanın yapıldığı şebeke ve tesislerde sıfır iletkeni ile bağlantısı olmayan koruma topraklamasının yapılmasına izin verilmelidir.

Sıfırlama iletkeni, iletken kesitleri hesaba katıldığında nötr iletkenden daha fazla kesite sahip olmalıdır.

Havai hat tesislerinde sıfır iletkeni, faz iletkenlerinin üzerine döşenmelidir ve sıfır iletkeni üzerine sigorta koyulmalıdır.

Elektrik tüketim cihazlarının fiş ve priz üzerinden taşınabilir bağlantılarının yapılmasında topraklı fiş ve topraklı prizler kullanılmalıdır. 


Yanıt Açıklaması:

Sıfırlamanın uygulanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Buna göre; sigortanın nominal akımının büyük seçilmesi gibi anormal hallerde sıfırlama yapılmamalıdır. Sıfırlama iletkeni de nötr iletkeni kesitinde olmalıdır. Sıfırlamanın yapıldığı şebeke ve tesislerde sıfır iletkeni ile bağlantısı olmayan koruma topraklamasının yapılmasına izin verilmemeli ve havai hat tesislerinde sıfır iletkeni, faz iletkenlerinin altına döşenmelidir. Elektrik tüketim cihazlarının fiş ve priz üzerinden taşınabilir bağlantılarının yapılmasında topraklı fiş ve topraklı prizler kullanılmalıdır. Böylece doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum